Ο πολιτικός κόσμος της κυβέρνησης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ καυτηριάζοντας την δύσκολη καθημερινότητά των ατόμων αυτών που αγωνίζονται για μία ποιοτηκότερη ζωή.  Για την ημέρα αυτή  έκανε ανάρτησή ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης. Η αναφορά του κ. Πιερρακάκη εστιάστηκε στην πολιτική συμπερίληψης των ΑμεΑ στην εκπαίδευση με την ενίσχυση του πλαισίου ειδικής αγωγής και την ειλλημμένη απόφαση της Πολιτείας να είναι δίπλα τους με ενισχυμένη παρουσία, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα και στις ανάγκες τους.

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σηματοδοτεί τον σεβασμό και την αλληλεγγύη απέναντι στους συμπολίτες μας που με αξιοπρέπεια διεκδικούν την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία και όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. Η συμπερίληψη των ΑμεΑ στην εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η ενίσχυση του πλαισίου της ειδικής αγωγής έχει ήδη δρομολογηθεί και θα είμαστε δίπλα σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ανάρτηση για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έκανε η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέτα Μακρή. «Από την ανακήρυξή της το 1992 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα για τα 'Ατομα με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου σε όλο τον κόσμο. Μια ημέρα που συμπυκνώνει όλο το νόημα και μεταδίδει το μήνυμα ότι μια θεμελιώδης αλλαγή στη δέσμευση, την αλληλεγγύη, τη χρηματοδότηση και τη δράση είναι κρίσιμη. Αναπόσπαστα δεμένη σε αυτό είναι η συμπερίληψη των φωνών, των αναγκών και των προτεραιοτήτων της παγκόσμιας κοινότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλη την ποικιλομορφία τους».

Μια ημέρα που στοχεύει στην προώθηση της ορατότητας και της κατανόησης των θεμάτων της αναπηρίας και καλεί σε κινητοποίηση για την υποστήριξη, την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία για το 2023 είναι «Ενωμένοι σε δράση για την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για, με και από τα άτομα με αναπηρία». Η Παιδεία μπορεί να κάνει πράξη το μήνυμα, να εδραιώσει το δικαίωμα της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας, να ευαισθητοποιήσει στη διαφορετικότητα και την ενότητα, να ενεργοποιήσει στην αποδοχή και την αλληλεγγύη και να δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις για μια ανοιχτή κοινωνία χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς" ανέφερε η κυρία Μακρή.

Ανάρτηση έκανε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος έγραψε τα εξής: « Έχουμε συνηθίσει στη δημόσια σφαίρα να θεωρούμε ότι τα εμπόδια των συνανθρώπων με αναπηρία είναι μόνο τα σκαλιά, ή τα αμέτρητα εμπόδια στον δημόσιο χώρο.Ας σκεφτούμε όμως εάν οι συνάνθρωποί μας αυτοί, με τις απίστευτες δυνάμεις που έχουν, μπορούν να κυνηγήσουν με αξιοπρέπεια τα όνειρά τους, να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν, να μορφωθούν και να εργαστούν όπως θέλουν και τους αξίζει.Έχουμε ευθύνη όλοι μας να κάνουμε περισσότερα».

Τέλος, ανάρτηση έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992. Είναι «μια ημέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ανθρώπων με αναπηρία, με απόλυτο σεβασμό και συνείδηση ευθύνης όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας με αναπηρία. Η στήριξή τους είναι υπόθεση όλων μας», υπογραμμίζει κλείνοντας.