ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ένα βασικό πρόβλημα. Δεν διαθέτουν συγκροτημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αποδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου και επιβεβαιώθηκε με τις υποσχέσεις που αθρόα μοίρασαν τα δύο κόμματα. Η προσπάθεια να πείσει πως κάτι ανάλογο συμβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία θυμίζει την παροιμία «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».

Τόσο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα όσο και αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζονται να μην καταλαβαίνουν τι συνέβη στις προηγούμενες κάλπες. Πιστεύουν πως αντιμετωπίσθηκαν από τους πολίτες αρνητικά –όσο και να πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά που κέρδισε δεν είναι ανάλογα αυτών που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ- διότι έγιναν «γκάφες» από στελέχη του τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.

Έτσι ξαφνικά νόμισαν ότι έπιασαν.. τζάκ πότ με τα όσα δήλωσε ο Θοδωρής Σκυλακάκης αναφορικά με το πρόγραμμα τις ΝΔ και το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει κατατεθεί στην ΕΕ και μάλιστα εγκριθεί, για να σηκώσουν θέμα κρυφού προγράμματος από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό τη στιγμή που στο πρόγραμμά της η ΝΔ έχει φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια να αποφύγει τις υποσχέσεις. Ειδικά αυτές που τινάζουν στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΠΑΣΟΚ εξέδωσαν μπαράζ ανακοινώσεων κατηγορώντας τη ΝΔ ότι διαθέτει κρυφό πρόγραμμα και ότι μετά τις εκλογές θα το εφαρμόσει.

Η απάντηση του Άκη Σκέρτσου αποκαλυπτική: «Τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία και βεβαίως είναι ενταγμένα ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος στο σχέδιο σταθερότητας 2023-2026 που έχει υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Σε απλά ελληνικά, τα μέτρα του προγράμματος της ΝΔ έχουν υπολογιστεί  με βάση το δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν και έτσι αποτυπώνονται στο σχέδιο σταθερότητας. Μπορούν να πουν κάτι τέτοιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μπορεί για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ να πεί ότι τα όσα υπόσχεται αποτυπώνονται ως προς το κόστος τους στο πρόγραμμα σταθερότητας; Έστω σε αυτά που η ΕΕ προβλέπει;

Η απάντηση είναι όχι. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αιτία που ξαφνικά άρχισαν τις κραυγές. Πίστεψαν ότι βρήκαν τον… μήνα που θρέφει τους έντεκα για να ασκήσουν αντιπολίτευση και να κόψουν ψήφους από τη Ν.Δ.

Ξέχασαν το σπουδαιότερο. Πως δεν τους πιστεύουν πλέον οι πολίτες. Τους έχουν γυρίσει την πλάτη και αδιαφορούν για τη μεταξύ του διαμάχη που τελικά σύρει τη χώρα σε μια τοξικότητα και ένα διχαστικό, εμφυλιοπολεμικού τύπου, κλίμα.