Ο όρος Μητσοτάκη στον Ζάεφ

159

Συζήτηση για πιθανή επίσκεψη ίσως και εντός του χειμώνα – ανάλογα και την εξέλιξη της πανδημίας- του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σκόπια, έγινε κατά το πρόσφατο τετ α τετ των δυο πρωθυπουργών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στον ομόλογό του τη βούληση να βρεθεί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, αφού όμως πρώτα έχει προηγηθεί στην Αθήνα το δεύτερο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, όπου θα τεθούν επί τάπητος θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τη συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να υπάρξει πιστή εφαρμογή της. Υπάρχουν, άλλωστε, ακόμα θέματα που εκκρεμούν, όπως η ονομασία του επιμελητηρίου της γείτονος που έχει τον όρο Μακεδονία, κάτι που έθεσε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στο τετ α τετ που είχε με τον κ. Ζάεφ, με τον τελευταίο να τον διαβεβαιώνει πως σύντομα θα αλλάξει το όνομα, ώστε να αρχίσει μία ομαλή συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Μήνυμα στα Τίρανα

Μένω στα εξωτερικά. Απόλυτα διασταυρωμένες πηγές μου λένε πως κατά τις διμερείς επαφές που είχε η ελληνική πλευρά με την αλβανική, εστάλη σαφές μήνυμα πως η γειτονική χώρα πρέπει να επιλέξει στρατόπεδο: ή το ελληνικό ή το τουρκικό. Το συγκεκριμένο μήνυμα θεωρήθηκε βασικός πυλώνας των συνομιλιών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ει δυνατόν έναν ακόμα σύμμαχο στα Βαλκάνια, που κοιτά σταθερά προς την Αγκυρα. Αν το μήνυμα ελήφθη στα Τίρανα θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Από το Θεωρείο της Καθημερινής

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr