Διαχρονικά υπέρμαχος της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, μέσα στα 96 χρόνια της ζωής του κατάφερε να δείξει σε όλους μας τι σημαίνει να είσαι πραγματικά μεγάλος Ελληνας.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

Στις 29 Ιουλίου 1925 γεννήθηκε ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης και στιχουργός Μίκης Θεοδωράκης. Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που γέννησε η χώρα μας με διεθνή ακτινοβολία. Ενα μοναδικό ταλέντο που, μέσα από την τέχνη του αλλά και με τους προσωπικούς αγώνες που έδωσε διαχρονικά, ήταν πάντοτε παρών στις μεγάλες μάχες της πατρίδας. Μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσει να μας εμπνέει, σαν να μην έφυγε ποτέ.

Αξίζει να τον μνημονεύουμε σε κάθε ευκαιρία, ώστε και οι νεότερες γενιές να έρθουν σε επαφή τόσο με το ξεχωριστό έργο του όσο και με τη διαδρομή του στη ζωή.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές παγκοσμίως βραβευμένες ταινίες όπως: «Φαίδρα» (1962), «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), «Ζ» (1969) και «Σέρπικο» (1973). Το 1970, για τη μουσική στην ταινία «Ζ», του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική.
Το πιο σημαντικό έργο του θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας στίχους βραβευμένων ποιητών όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης.

Ηταν βασική φωνή κατά της χούντας των συνταγματαρχών, η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του. Μετά την κατάρρευση της χούντας, αν και προερχόταν από την Αριστερά για την οποία έδωσε αγώνες στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του, δηλώνει δημόσια σε όλους τους τόνους ότι η λύση του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι η μόνη η οποία μπορεί να εγγυηθεί τη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία.

Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πέντε φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, μία φορά με την Ε.Δ.Α., δύο φορές με το Κ.Κ.Ε. και δύο ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Η τελευταία πολιτική πράξη του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η συμμετοχή του στο μεγάλο αθηναϊκό συλλαλητήριο του Ιανουαρίου 2018 για τη Μακεδονία.

Ο οικουμενικός Μίκης μέσα από την τέχνη του πρόβαλε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Αμέτρητες προσωπικότητες ανά την υφήλιο, πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τον εκτιμούσαν και τον θαύμαζαν ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο.
Μέσα όμως και από την προσωπική και την πολιτική διαδρομή του αγωνίστηκε με πάθος για τα ιδανικά του, βάζοντας πάντα πρώτη και πάνω από τα κόμματα την πατρίδα. Διαχρονικά υπέρμαχος της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, μέσα στα 96 χρόνια της ζωής του κατάφερε να δείξει σε όλους μας τι σημαίνει να είσαι πραγματικά μεγάλος Ελληνας. Μίκη, σε ευχαριστούμε, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.