Αλλάζουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου στο ΓΣΠ της Λευκωσίας μετά τις δηλώσεις του έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Η Ελληνική ομοσπονδία μπορεί να αποφάσισε τη διεξαγωγή του στη Μεγαλόνησο όμως πλην της ΚΟΠ (Κυπριακή Ομοσπονδία) δεν υπάρχει κάποια σχετική συμφωνία με τα αρμόδια όργανα, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αστυνομίας.

«Εμείς έχουμε συμφωνήσει με την ΚΟΠ. Πρέπει να υπάρξουν και άλλες διαδικασίες γιατί και η Αστυνομία πρέπει να πει την άποψή της. Δεν έχουμε ακόμη κάποια εξέλιξη. Όταν απαντήσει εάν μπορεί να τον αστυνομεύσει, τότε θα γίνει. Αν δεν δώσει άδεια, δεν μπορεί να γίνει αγώνας. Αυτό ισχύει σε κάθε χώρα και πόλη. Η ΚΟΠ θα κάνει τις σχετικές ενέργειες, φαντάζομαι εντός των προσεχών ημερών. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά περιμένουμε το τυπικό», σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Από πέρσι τον Ιούλιο όταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι ο τελικός πρέπει να γίνεται και εκτός Ελλάδας οπουδήποτε υπάρχει ελληνισμός. Πρώτη επιλογή ήταν η Κύπρος και επειδή είναι η πρώτη φορά που παίρνει η ΕΠΟ μια τέτοια απόφαση. Έπρεπε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις, γιατί δεν είναι και το πιο εύκολο να γίνει στην Αυστραλία ή σε κάποια άλλη χώρα που υπάρχουν αρκετοί Έλληνες. Μιλήσαμε και με την αγγλική Ομοσπονδία για τον τελικό, το δέχθηκαν όμως εμείς προτιμήσαμε την Κύπρο. Σκεφτήκαμε ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνισμού είναι στην Κύπρο και είναι και το πιο εύκολο».

Σε ερώτηση για τη διανομή των εισιτηρίων απάντησε ότι «Τίποτε από αυτά δεν είναι αποφασισμένο, από τη στιγμή που η Αστυνομία δεν έχει εκφραστεί. Μπορεί να χωράει 22 χιλιάδες φιλάθλους το γήπεδο, όμως θα πρέπει να έχουμε και την θέση της αστυνομίας. Τα πάντα θα αποφασιστούν μετά από την εισήγηση της Αστυνομίας. Όταν μάθουμε αυτά, τότε θα μπούμε σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια. Δεν έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να προτείνει η Αστυνομία να μην έρθουν οργανωμένοι φίλαθλοι από την Ελλάδα. Εξάλλου αυτό δεν μπορείς να το ελέγξεις, μπορεί να έρθουν ατομικά».

Οι όροι της κυπριακής αστυνομίας

Η ιστοσελίδα «offsite.com.cy» με σημερινό της ρεπορτάζ αναφέρει τους τρεις όρους που αναμένεται να θέσουν οι αστυνομικές Αρχές της Κύπρου με σκοπό να αναλάβουν την ευθύνη διεξαγωγής του τελικού.

Αναλυτικά το εν λόγω δημοσίευμα:

«Ασφαλείς πληροφορίες της Offsite News αναφέρουν ότι η ΕΠΟ αποτάθηκε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και ενημέρωσε για πρόθεση διεξαγωγής του Τελικού στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Στάδιο ΓΣΠ. Η ΚΟΠ απάντησε θετικά, ενώ το ίδιο έπραξε και το Στάδιο ΓΣΠ.

Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Αστυνομία. Όπως πληροφορούμαστε, μέχρι χθες η Αστυνομία δεν ενημερώθηκε επίσημα αν και γνωρίζουν στο Αρχηγείο για τις προθέσεις της ΕΠΟ.

Η Αστυνομία φαίνεται να προσανατολίζεται σε πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να πει το ναι στη διεξαγωγή του Τελικού Κυπέλλου στο ΓΣΠ.

Μεταξύ άλλων στο μικροσκόπιο του Αρχηγείου βρίσκονται τρεις προϋποθέσεις, τις οποίες η Αστυνομία φαίνεται να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη και αυτές θα γείρουν την πλάστιγγα κατά ποσό θα πει το ναι στο αίτημα της ΕΠΟ.

Πρώτη προϋπόθεση: Ο αριθμός των οργανωμένων φιλάθλων που θα ταξιδέψει μαζί με την κάθε ομάδα. Αυτός πρέπει να περιοριστεί σε μερικές εκατοντάδες και δεν πρέπει να υπερβαίνει γύρω στους 1000 για κάθε ομάδα.

Δεύτερη προϋπόθεση – Χώρος διαμονής οπαδών: Η δεύτερη βασική προϋπόθεση θα είναι ο χώρος διαμονής των φιλάθλων των δυο ομάδων. Αυτός θα πρέπει να είναι σε διαφορετικές πόλεις για την κάθε ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο της παρουσίας των φιλάθλων χωρίς διανυκτέρευση κάτι όμως που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο τουλάχιστον για το συνολικό αριθμό των οπαδών των δυο ομάδων.

Τρίτη προϋπόθεση: Η μέθοδος διακίνησης και μεταφοράς των οργανωμένων φιλάθλων. Σκέψεις γίνονται και για τη διάθεση των εισιτηρίων στο ΓΣΠ. Μεταξύ άλλων υπάρχει το ενδεχόμενο ζητηθεί όπως αυτά διατεθούν μόνο σε κατόχους κάρτας φιλάθλου του ΚΟΑ.

Παράλληλα, θα προβληματίσει και διαχωρισμός των κερκίδων με μια πρώτη σκέψη να δοθεί η ανατολική κερκίδα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και η δυτική κερκίδα στους οπαδούς της ΑΕΚ με τα πέταλα να μείνουν κενά. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν ξεκαθάρισε ακόμα.

Ο διευθυντής του ΓΣΠ Φοίβος Κωνσταντινίδης ανέφερε στην Offsite News ότι το Στάδιο είναι διαθέσιμο, αλλά τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν από τα θέλω της Αστυνομίας. Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι από Δευτέρας θα ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα και τον αριθμό φιλάθλων που θα έλθουν στην Κύπρο.

Τι λέει η ΚΟΠ

Η Offsite News επικοινώνησε με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου όπου μας αναφέρθηκε ότι η ΚΟΠ ενημερώθηκε αλλά δεν έχει άλλη εμπλοκή. Η διεξαγωγή του Τελικού είναι θέμα ΕΠΟ – ΓΣΠ και Αστυνομίας.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πόσοι αστυνομικοί θα είναι σε επιφυλακή και εάν θα επιστρατευτούν μέλη της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη Τετάρτη άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τα 9 μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη βία στα γήπεδα».