Μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φροντίζει να δείχνει ότι ο παλιός είναι αλλιώς, αφού έχει καταφέρει σε σύντομο διάστημα να αλλάξει το κλίμα στη χώρα του με δραστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως επιταχυντές εξελίξεων στη χώρα του.

του Χάρη Παυλίδη

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν βρήκε μπροστά του τον κορωνοϊό και αντί να τον αντιμετωπίσει με τη δική του ατζέντα τρέχοντας από πίσω του, άδραξε την ευκαιρία να βγει μπροστά μ’ ένα σχέδιο αντίστοιχο εκείνου του Ρούσβελτ. Ήδη με την αποφασιστικότητα του κερδίζει τη μάχη των εμβολιασμών στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Αυτή την ώρα έχει εμβολιασθεί το 70% των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω), ενώ μειώθηκαν τα κρούσματα από 4.000 σε λιγότερο από 1.000 ανά ημέρα. Ας σημειωθεί ότι σε Πολιτείες, όπως στη Φλόριντα, άρχισαν να εμβολιάζονται οι νέοι.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, έχοντας επιτύχει τους στόχους στον αγώνα ενάντια στην πανδημία που είχε δώσει όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο, τώρα ο Μπάιντεν κοιτάζει μπροστά. Και βλέπει μακριά, πολύ πιο μακριά από ηλικιακά νεώτερους του στην Ευρώπη.

Στη «Δυτική Πτέρυγα» του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας που βασίζεται στην ευημερία, επενδύοντας από 4 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια έργα, στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο κεφάλαιο (δωρεάν κοινοτικά κολέγια, μετατροπή του εργατικού δυναμικού, παιδικοί σταθμοί για απασχολούμενα ζευγάρια με παιδιά κλπ).

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη που ολοένα και περισσότερο δείχνει γερασμένη και αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων άτολμη, το «μοντέλο» Μπάιντεν που συνίσταται στην αμφισβήτηση των ορίων και στην εφαρμογή ενός νέου New Deal, μπορεί να αποβεί χρήσιμο στην προοπτική του αναπροσανατολισμού των πολιτικών της ΕΕ, εν’ όψει μάλιστα και της αποχώρησης της Μέρκελ.

Εν ολίγοις η επιστροφή της Αμερικής στην πολιτική, δίνει την ευκαιρία στο δίδυμο Ντράγκι- Μακρόν να απαλλαγεί από τα «δεσμά» της Μέρκελ και του πολιτικού «προτεσταντισμού» που ακολούθησε η ΕΕ την τελευταία- τουλάχιστον- δεκαετία.