Η βελτίωση της καθημερινότητας, των σχέσεων κράτους- πολίτη και η αντιμετώπιση ζητημάτων στη λειτουργία αυτού που αποκαλούμε «βαθύ κράτος» αποτελούν κεντρικό στόχο του κυβερνητικού σχεδίου και του προγράμματος που ο πρωθυπουργός έχει θέσει σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή της εκλογής του.
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιλαμβάνονται «η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη και η διασφάλιση της χρηστής διοίκησης».
Πλέον δημιουργείται ένα κέντρο το οποίο δύναται να αναλάβει κάθε είδους πρωτοβουλία αλλά και να νομοθετήσει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας με τρόπο που θα δίνουν λύσεις και δεν θα παραπέμπουν στις καλένδες, ούτε σε ευχολόγια.
Πρόκειται για απόφαση που καθορίζει τα επόμενα βήματα της ίδιας της κυβέρνησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που δημιουργεί –εξεγείροντας πολλές φορές την πλειονότητα των πολιτών– το αποκαλούμενο «βαθύ κράτος». Εκείνο δηλαδή το κομμάτι που χρησιμοποιεί το ίδιο το «σύστημα», τα κενά, τις αντικρουόμενες αποφάσεις και τους εφαρμοστικούς νόμους, κυρίως όμως τις κατά το δοκούν εκτιμήσεις των όποιων αποφάσεων και των προβλημάτων που δημιουργούν.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω ως προς την αντιμετώπιση των διαφόρων συντεχνιών που βολεύονται με την απραξία, θεωρούν το κράτος τσιφλίκι τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του προκειμένου να κερδίζουν. Η μάχη με το βαθύ κράτος δεν είναι απλή. Έχει αποδειχθεί ότι και πολυπλόκαμο είναι και παραπέμπει σε λερναία ύδρα, αφού κόβοντας ένα κεφάλι εμφανίζονται δύο.
Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Όπως υπάρχουν κάθε φορά που προωθούνται μεταρρυθμίσεις και επιχειρείται να σπάσουν αποστήματα που λειτουργούν όχι μόνο σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας, αλλά σε βάρος κάθε πολίτη. Διότι είναι και τα μικρά, τα καθημερινά ζητήματα που η κυβέρνηση βάζει πλέον στο μικροσκόπιο. Τα αποτελέσματα μένει να φανούν…
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».