Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να κριθεί από αυτό αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που είναι υπαρκτά και όχι αμελητέα. Επιστρέφει το μέρισμα της ανάπτυξηςστην κοινωνία και με γνώμονα την σταθερότητα –πολιτική και οικονομική– οδηγεί σε αλλαγή σελίδας την ώρα που στην αντιπολίτευση… ψάχνονται για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό.
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε και τα οποία αφενός είναι μόνιμα αφετέρου είναι πρόσθετα σε αυτά που ήδη εφαρμόζονται για το 2025 σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ που θα αφορούν –κυρίως– στη μεσαία τάξη με φοροελαφρύνσεις και μειώσεις και ασφαλιστικών εισφορών έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν την καλή πορεία της οικονομίας εν μέσω διεθνών κρίσεων που μάλιστα δεν αφήνουν αλώβητες ισχυρές χώρες της Ευρώπης και εκτός αυτής.
Με ισχυρό αποτύπωμα εντός και εκτός Ελλάδας η κατάσταση που διαμορφώνεται λειτουργεί προς όφελος των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και των παραγωγικών τάξεων μέσα από τη στήριξη που παρέχεται από τις επιπλέον παροχές.
Την ίδια στιγμή, στην αντιπολίτευση… ψάχνονται στην κυριολεξία για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αποτυχία της επιχείρησης αποσταθεροποίησης που στήθηκε μέσα από την εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας όπως αυτής των Τεμπών. Δεδομένου όμως ότι δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλες αφού στο πεδίο της οικονομίας και της διπλωματίας είναι δύσκολο να υπάρξει αντιπαράθεση με πολιτικούς όρους.
Αυτή η διαπίστωση είναι καταγεγραμμένη ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τα κόμματα που δηλώνουν κόμματα εξουσίας να αδυνατούν να… ορθοποδήσουν ενώ εμφανίζουν κόμματα διαμαρτυρίας και ακραίων συνθημάτων να μαζεύουν ποσοστά και ψηφοφόρους.
Τα σχόλια που υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναδεικνύουν την ένδεια θέσεων, προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων. Στο σύνολό τους οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης εδράζονται σε ένα σύνθημα περί «προεκλογικών παροχών» που δεν λύνουν προβλήματα.
Και μόνο αυτό δείχνει το… ξάφνιασμά τους. Διότι δεν μπορεί τα μέτρα να μη λύνουν προβλήματα, αλλά να είναι παροχές και μάλιστα προεκλογικές. Από την άλλη, το γεγονός πως χαρακτηρίζουν «προεκλογικά» τα μέτρα δύο και πλέον χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές λέει πολλά. Και για τον τρόπο σκέψης και για την αδυναμία αντίδρασης.
Η ουσία είναι ότι σήμερα παραμένει το πολιτικό σκηνικό του ενάμισι κόμματος και το μισό που είναι στην άλλη πλευρά επενδύει μόνο στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό...