Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών  δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας  και γνωστός τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Στρατιωτική ηγεσία καθώς και πλήθος κόσμου.

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ Κυριάκος Κενεβέζος.

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Ιστορική αναδρομή συνοπτικά:

Τη νύχτα 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, ξεκίνησε η Κυπριακή επανάστασης ενάντια στους Άγγλους κατακτητές με  ταυτόχρονες επιθέσεις στο νησί σε διάφορες τοποθεσίες όπου βρίσκονταν Βρετανοί, ενώ οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από τη διανομή φυλλαδίων σε όλη την Κύπρο.

Συγκεκριμένα οι επιθέσεις έγιναν στη Λευκωσία, στον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό, τα τοπικά γραφεία διοίκησης και τις εγκαταστάσεις πίσω από το στρατόπεδο του Wolseley (η επίθεση αυτή έγινε από τον Μάρκο Δράκο).

Στη Λάρνακα, στο αστυνομικό τμήμα, στα κτίρια της τοπικής διοίκησης, στο δικαστικό μέγαρο, στο σπίτι του αστυνομικού επιθεωρητή, στο σπίτι του Επιτρόπου Muftizade.

Στη Λεμεσό, στο αστυνομικό τμήμα, στο αστυνομικό τμήμα συνοικίας του Αγίου Ιωάννη, στο στρατόπεδο της Επισκοπής. Η περιοχή της Λεμεσού υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές από τις εκρήξεις.

Στην Αμμόχωστο, στην αποθήκη του στρατοπέδου, τη δεξαμενή καυσίμων του σταθμού φρουρίου της Δεκέλειας. (Η τελευταία επίθεση ήταν από τον Γρηγόρη Αυξεντίου).

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, ο Μόδεστος Παντελή, πέθανε από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να κόψει ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο. Ο Παντελή ήταν ο πρώτος νεκρός του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Αρκετά στελέχη της ΕΟΚΑ συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.