Με αιχμηρή τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης επιτέθηκε στον Παύλο Γερουλάνο και συνολικά στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δηλώσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ήρθε σήμερα ο Γερουλάνος να μας κάνει ένα κήρυγμα, για τα ζητήματα τα οποία άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και των ζητημάτων της εθνικής άμυνας», και συνέχισε λέγοντας πως «επειδή μάλλον έχετε κοντή μνήμη εκεί στο ΠΑΣΟΚ, θέλω να σας θυμίσω δυο πράγματα, τα οποία κατά περιόδους δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα κυριαρχίας στη χώρα μας».

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

  • Στη συμφωνία του Ελσίνκι, την οποία, όπως είπε, «εάν πραγματοποιούντο όσα περιγράφοντο σε αυτή, θα μπορούσαν πραγματικά να οδηγήσουν σε απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας δια της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».
  • Στην υπόθεση Οτσαλάν, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα και τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας.
  • Στα γεγονότα των Ιμίων το 1996, σημειώνοντας πως «επί ημερών ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά κατελήφθη ελληνικό έδαφος από τους 12 Τούρκους κομάντο» και πως «τότε δημιουργήθηκαν οι "γκρίζες ζώνες", όπου έρχεται σήμερα η Τουρκία και αντιδρά στα θαλάσσια πάρκα, στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο, ακριβώς λόγω αυτού που συνέβη το 1996».

Ο βουλευτής της ΝΔ έκλεισε την τοποθέτησή του με σαφή πολιτικό τόνο, υποστηρίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει χειροπιαστά αποτελέσματα σε εθνικά ζητήματα, δηλώνοντας: «Μαθήματα κ. Γερουλάνο σε μια κυβέρνηση που τα τελευταία 6 χρόνια έχει μεγαλώσει την Ελλάδα, δε δεχόμαστε».