Σε λαβύρινθο παραπέμπουν διαχρονικά οι επιχειρηματικές κινήσεις της οικογένειας Κασσελάκη, ξεκινώντας από τις offshore στον Παναμά και στο Μπελίζ του πατέρα Θόδωρου και φτάνοντας στην LLC του γιου Στέφανου, στον φημισμένο ως «νόμιμο φορολογικό παράδεισο» του Ντέλαγουερ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχοντας ουσιαστικά παραδεχθεί ότι παραβίασε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που απαγορεύει τη συμμετοχή -είτε στη διοίκηση είτε στο κεφάλαιο- σε εταιρεία του εξωτερικού, δηλώνοντας έτοιμος να πληρώσει πρόστιμο, και αφού παρουσίασε διάφορες εκδοχές για τις εταιρείες συμφερόντων του στις ΗΠΑ και αλλού, ανέφερε τελικά ότι τις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε μεταβίβαση των συμμετοχών του.

«Για έναν απόδημο που έχει επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνουν οι μεταβιβάσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά τις τελευταίες ημέρες έγιναν οι μεταβιβάσεις», είπε στην εφημερίδα «ΘΕΜΑ» πηγή προσκείμενη στον κ. Κασσελάκη, ενώ για τα υπόλοιπα -δηλαδή τι μεταβιβάστηκε, με ποιο τίμημα και σε ποιον- παρέπεμψε στη δήλωση «πόθεν έσχες» που πρόκειται να καταθέσει στο τέλος Ιουνίου. Η εφημερίδα «ΘΕΜΑ» απευθύνθηκε στους υπευθύνους του μητρώου επιχειρήσεων του - καθώς στον φάκελο της εταιρείας Osios δεν υπάρχει εγγραφή μεταβίβασης- και έλαβε την απάντηση ότι τέτοιες κινήσει δεν καταγράφονται ώστε να καταστούν προσβάσιμες δημοσίως.

Ωστόσο, τα σχετικά έγγραφα κατατίθενται στο μητρώο εφόσον γίνει η μεταβίβαση μιας LLC- μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης- όπως είναι η συγκεκριμένη προσωπική εταιρεία του κ. Κασσελάκη, μέσω της οποίας δάνεισε άτοκα για κάποιες ημέρες τη Left Media του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο προτού παρουσιαστεί στον Στρατό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η αντιδικία του με την εισηγμένη μητρική εταιρεία της Tiptree Marine, της οποίας υπήρξε CEO, παραμένει- σημείωσε ότι διεκδικεί δεδουλευμένα και μπόνους.

Η τελευταία δημόσια εγγραφή από τη δίκη αυτή είναι στις 25 Οκτωβρίου του 2023 όταν η πλευρά της Tiptree Inc. απέστειλε έγγραφο με το οποίο επιμένει ότι το δικαστήριο της Νέας Υόρκης δεν έχει δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη αγωγή που κατέθεσε πέρυσι τον Απρίλιο. Το «ΘΕΜΑ» απευθύνθηκε εγγράφως στο νομικό επιτελείο της Tiptree, χωρίς να λάβει απάντηση επί του θέματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί περίπου 15,5 εκατ. δολάρια από την Tiptree Inc., καθώς πέραν του ιδίου ως φυσικού προσώπου, μετοχές στην Tiptree Marine κατείχε και μέσω της προσωπικής εταιρείας Osios αλλά και μέσω της Philadelphia Coatings, μιας από τις διαδόχους της οικογενειακής επιχείρησης ναυτιλιακών χρωμάτων που άνοιξε από το 2007 στις ΗΠΑ ο κ. Θόδωρος Καασελάκης, πέντε χρόνια μετά από την απώλεια της ελληνικής εταιρείας του CASC0 International ΑΕΒΕ στα δικαστήρια του Πειραιά. Μάλιστα στην αγωγή του κατά της Tiptree ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει ότι ζητεί 2,5 εκατ. δολάρια αποζημίωση για το γεγονός ότι η Osios μέσω της οποίας είχε βάλει 210.000 δολάρια για την ίδρυση της Tiptree Marine το 2018 αποστερήθηκε το δικαίωμά της να αποκτήσει περισσότερες μετοχές.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΗΣ OSIOS


Μέσω της Osios LLC ο κ Κασσελάκης δάνεισε- άτοκα- 230.000 ευρώ τα Χριστούγεννα για τις ανάγκες των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, επιστράφηκαν στην εταιρεία έπειτα από κάποιες ημέρες. Στις 23 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από το επεισοδιακό συνέδριο του κόμματος, το News247 δημοσιοποίησε τη δανειακή σύμβαση ανάμεσα στις δύο εταιρείες, ενώ ως τότε λεγόταν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε τα χρήματα προκειμένου να πληρωθούν τα δώρα Χριστουγέννων. Αυτό οδήγησε στην απόλυση του διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιου Γεωργόπουλου, στον οποίο χρεώθηκε η «διαρροή».  Σύμφωνα με το "Θέμα", προκύπτουν δύο ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί δανείζει τη Left Media μια αλλοδαπή εταιρεία που λογικά δεν θα μπορούσε να έχει κάποιο συναλλακτικό λόγο να το κάνει και όχι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης από τη στιγμή που στις HΠΑ δεν αντιμετωπίζονται οι εταιρείες ως προσωπικός κουμπαράς των ιδιοκτητών τους;

Δεύτερον, ποιος υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC;

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο μοναδικός εταίρος της εταιρείας, οπότε αυτός έβαλε την υπογραφή του, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρείας.