«Για το μεταναστευτικό υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, που αρχίζει και εφαρμόζεται και είναι πολύ διαφορετική από τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και το ενδεχόμενο αυτές να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία.

«Πρώτον έχουμε πολύ καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 52 σκάφη του λιμενικού συν κάποια ακόμη της Frontex, συν εναέρια μέσα, τα οποία κινούνται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων. Εμείς πιστεύουμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και άρα είναι πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι. Σε όσους τελικώς με κάποιον τρόπο φτάνουν στα ελληνικά νησιά αμέσως γίνεται ένας διαχωρισμός και θα δημιουργηθούν χωριστά κέντρα σε κάποια σημεία της επικράτειας. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι κέντρα κράτησης προαναχωρησιακά και, άρα, όταν θα απορρίπτεται η αίτηση ασύλου ενός παράνομου μετανάστη θα απελαύνεται με βάση τον νόμο, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμοστεί, θα υπάρχουν πολύ μειωμένες σε χρόνο διαδικασίες ασύλου», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

«Επί ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «έγιναν 1800 επιστροφές και απελάσεις μέσα σε 4,5 χρόνια», ενώ «εμείς έχουμε βάλει έναν στόχο μέχρι το τέλος του 2020 να είναι 10.000 αυτές οι απελάσεις και ενδεχομένως να είναι και παραπάνω αναλόγως με τις ροές».

Σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή και ερευνούμε ήδη και τον ρόλο των ΜΚΟ. Υπάρχουν ΜΚΟ, οι οποίες γνωρίζουν πότε ξεκινούν οι βάρκες και πού θα καταλήξουν, με αποτέλεσμα άνδρες του λιμενικού, όταν πάνε να κάνουν συλλήψεις να βρίσκουν στον δρόμο τους ακόμη και ΜΚΟ που κανονικά δεν πρέπει να έχουν καμία πληροφόρηση». Σημείωσε ότι θα ζητήσει να έλθει στη Βουλή «ένας πλήρης κατάλογος με όλες τις ΜΚΟ, ποιοι τις διοικούν και τι χρηματοδότηση έχουν. Σχηματίζεται ένα ενιαίο μητρώο, διότι τα παλαιότερα μητρώα δεν είναι επικαιροποιημένα. Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Αυτές οι οποίες έχουν ενδεχομένως επιδοθεί σε παραβατικές συμπεριφορές θα λογοδοτήσουν. Έχουμε στοιχεία για ΜΚΟ, οι οποίες έχουν πάρει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει παράδειγμα ΜΚΟ, που έχει πάρει 5,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει βγάλει prepaid cards τραπεζικές, υποτίθεται για πρόσφυγες και για μετανάστες, χωρίς να έχει ονόματα. Κακοδιαχείριση, δηλαδή, πολύ μεγάλου μεγέθους».