Με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται ικανοποιημένη για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπισης της, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες δείχνουν τον κρίσιμο ρόλο που διετέλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επέλθει συμφωνία. Ο ίδιος άλλωστε προσερχόμενος στη Σύνοδο είχε τονίσει με έμφαση πως «αυτή τη φορά δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε» δίνοντας και την γενικότερη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στα διαλείμματα της 15ωρης συνεδρίασης των ηγετών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε επαφές τόσο με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σόλτς (ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα) όσο και με τον, πρώην πλέον, Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή στις αιτιάσεις του. Ειδικά αναφορικά με τον Γερμανό Καγκελάριο ο οποίος τηρούσε σκληρή στάση ως προς το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε και με τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος ζητούσε την εφαρμογή ενός μηχανισμούς προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στον καταναλωτή υποστηρίζοντας μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν θα υπέγραφε το κείμενο των κοινών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σημαντικό ρόλο φυσικά έπαιξε και το τετ α τέτ μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σόλτς κατά τη διάρκεια του οποίου ο μέν πρώτος είπε ναι στην κατασκευή αγωγού από την Ιβηρική χερσόνησο μέχρι τη Γερμανία και ο δεύτερος υπαναχώρησε μερικώς αναφορικά με τη στάση του για το πλαφόν αερίου.

Η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τα ελληνικά επιχειρήματα που έπεισαν την ΕΕ δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται και στις προσωπικές κινήσεις, πέραν των προτάσεων που είχε καταθέσει ο ίδιος και βρήκαν ευήκοα ώτα μεταξύ των χωρών μελών. «Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν» σημείωσε, για να υπογραμμίσει ότι «γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση τιμών»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Μάριο Ντράγκι μίλησαν για μείωση τιμών στην ενέργεια που θα ωφελήσει τους πολίτες. Δηλώσεις που δείχνουν ότι η σύνοδος χωρίς βέβαια να έχει πάρει δραστικά μέτρα και αποφάσεις που θα άλλαζαν άρδην το σκηνικό, οδήγησε σε συμφωνίες που αν μη τι άλλο έδειξαν πως η Ευρώπη παραμένει ενωμένη.

Μήνυμα που στάλθηκε όχι μόνο προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν που συνεχίζει τον ενεργειακό εκβιασμό ευελπιστώντας πως ένας δύσκολος χειμώνας θα ξεσηκώσει τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και προς τις αγορές και κυρίως προς όλους όσοι αισχροκερδούν πάνω στην κρίση

Πάντως ο Πρωθυπουργός πέραν της ικανοποίησης που εξέφρασε διότι όπως είπε «καταφέραμε να  πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητα Ευρωπαική απάντηση στο θέμα της ενέργειας» δεν παρέλειψε να τονίσει με έμφαση πως «ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις».