H κοινοβουλευτική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχίσει στην Κουμουνδούρου και το παιγνίδι έχει ανοίξει για τα καλά με τη συμμετοχή πληθώρας παραγόντων –κυρίως της επιχειρηματικής διαπλοκής– που θέλουν τη νεκρανάσταση του «πάλαι ποτέ» κραταιού κόμματος.
Ολα ξεκίνησαν με την πρόταση Χαρίτση να προτείνει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Πολλοί είδαν από πίσω τις «μακιαβελικές» κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να φέρει πιο κοντά τα δύο κόμματα και από κοινού να πάρουν πίσω τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιοι παράγοντες πρόσεξαν και τη στάση που κρατούν σ’ αυτά τα σενάρια επιχειρηματίες-κάτοχοι ΜΜΕ που στέκονται φιλικά απέναντι στον «προξενητή» πρώην πρωθυπουργό.
Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται δημοσίως, οι πιέσεις που δέχονται οι ηγεσίες των δύο κομμάτων από τη μικρή πια εκλογική τους βάση είναι συνεχείς, αφού διαβλέπουν ότι η πολυδιάσπαση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πολιτική αποσύνθεση.
Του έριξε «πόρτα»
Τις τελευταίες ώρες σχολιάζονται ευρύτερα οι διαφοροποιήσεις αναφορικά με το ζήτημα της Προεδρίας προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την τοποθέτηση του Νίκου Παππά, καθώς ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της υποψηφιότητας ενός προσώπου με ρίζες στην Αριστερά. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά και να είναι ένα πρόσωπο με πάρα πολύ ισχυρή πολιτική πείρα και πολιτικό εκτόπισμα. Εχω απόλυτο σεβασμό για τον κύριο Ράμμο και τη θέση και τη στάση που έχει κρατήσει στο πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα» και πρόσθεσε πως «έχει έρθει η ώρα να υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη, με πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα».
Και αν η κριτική στον Νίκο Παππά εστιάστηκε στη διαφοροποίηση για το πρόσωπου του Προέδρου, τα όσα ο ίδιος περιέγραψε από το βήμα της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής έδωσαν την αίσθηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως πλέον δεν τον χωρίζει ιδεολογική άβυσσος από τον Παύλο Πολάκη, καθώς πλέον, σε μια σειρά από θέματα, έχουν τις ίδιες απόψεις.
Στροφή αριστερά
Την ίδια ώρα, η Νέα Αριστερά μοιάζει να είναι αρνητική μπροστά στο ενδεχόμενο μιας προοδευτικής συνεργασίας με φόντο την προεδρική εκλογή και κάνει σαφές πως «η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου δεν είναι ούτε ουδέτερη ούτε κεντροαριστερή», αποδίδοντας μια τέτοια εξέλιξη αφενός στη στάση του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιχειρώντας να πιέσουν αμφότερα τα δύο κόμματα προς μια αριστερόστροφη πολιτική, κύκλοι της Νέας Αριστεράς εντοπίζουν το τελευταίο διάστημα στη στάση της Χαριλάου Τρικούπη έναν «συναινετικό δικομματισμό», δείχνοντας κυρίως την εσωκομματική αναβάθμιση της Αννας Διαμαντοπούλου.
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν εμπόδιο στη δυνητική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δηλώσεων κομβικών στελεχών «που κάποτε ήταν υπό διαγραφή από το κόμμα και σήμερα διαμορφώνουν την πολιτική του».
Τη συγκεκριμένη άποψη φαίνεται ότι υιοθετούν κεντρικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον πρώτο να τονίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Είναι προβληματική η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν προβληματικό και το πώς έδιωξαν τον κ. Κασσελάκη. Δεν ήταν δημοκρατικό αυτό. Ηταν μια φράξια, όπως φάνηκε, που είπε ό,τι και να γίνει, αυτός ο άνθρωπος δεν θα είναι υποψήφιος. Ο τρόπος που δεν επετράπη να είναι υποψήφιος δεν το λες και υπόδειγμα δημοκρατικών διαδικασιών».
Η Τζάκρη... ελπίζει
Την ίδια ώρα, για τις επόμενες κινήσεις του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, μίλησε η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Τζάκρη, λέγοντας ότι σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το ιδρυτικό Συνέδριο θα διεξαχθεί τον Μάρτιο.
Για την ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας Θρασκιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Τζάκρη επεσήμανε πως «θεωρούμε δεδομένο πως στις επόμενες εθνικές εκλογές θα υπάρξει δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, νομοτελειακά. Υπάρχουν πάρα πολλοί βουλευτές και από αυτούς που έφυγαν και που θα φύγουν, οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το μόρφωμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».