Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις έχει η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ήρθε για να αλλάξει δεδομένα και επιλογές.
Η απόφαση της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση επί της ουσίας με την ένεση των 750 δισ. ευρώ μέχρι πριν λίγους μήνες θα προκαλούσε πολιτικό πόλεμο στο εσωτερικό της ΕΕ.
Γιατί επί της ουσίας αυτό σημαίνει νέο χρήμα στην αγορά, κάτι που προκαλούσε ανατριχίλες στο Βερολίνο.
Η μάχη στο εσωτερικό της ΕΕ διαρκεί χρόνια με το Βερολίνο να έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες σε βάρος την πλειοψηφίας των κρατών μελών. Ως η πλέον ισχυρή οικονομία, η Γερμανία «διέταζε» και η ΕΚΤ εκτελούσε.
Τι όμως άλλαξε σήμερα; Μα φυσικά οι συνέπειες από την πανδημία τις οποίες η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να εκτίμησε σε απώλειες 5%. Επί της ουσίας αυτό θα σήμαινε κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».
Οι εξαιρετικές περιστάσεις λοιπόν νίκησαν την πολιτική του Βερολίνου. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα συμβεί μετά το τέλος της περιπέτειας. Θα επιστρέψουμε στα ασφυκτικά δημοσιονομικά ή θα υιοθετηθεί μια πιο ευέλικτη πολιτική;
Ο κορωνοϊός φαίνεται να μεταλλάσσει την κοινωνία και την πολιτική. Αλλάζει τα δεδομένα πιο δραστικά από την οικονομική κρίση. Γιατί ενώπιον του κορωνοϊού είναι όλοι ίσοι…