Η πανδημία, εν τέλει, είναι σε κάθε περίπτωση περισσότερο σοβαρή και επικίνδυνη από την Τουρκία. Ακόμα και στην περίπτωση που φθάσει η ώρα να υποχωρήσει. Κι αυτό γιατί η πανδημία οξύνει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προϋπάρχουν.
Το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε μια αισθητή υποχώρηση του φόβου. Εξ ου και η χαλάρωση. Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι στις χώρες που κατάφεραν αποτελεσματικά να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Ελλάδας, η κοινή γνώμη θα επικρίνει περισσότερο τις κυβερνήσεις όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια, ο Ivan Krastev.
Συνεπώς όταν έρθει η ώρα να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό και οι πολίτες πάψουν να φοβούνται, ο θυμός θα επιστρέψει, και οι λαϊκιστές θα επιστρέψουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος και αυτό η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να φροντίσει ώστε να μη συμβεί.
Λάθος η διακοπή της διαφημιστικής εκστρατείας για τον κορωνοϊό
Τα κρούσματα αυξάνονται και οι θεωρίες του προηγούμενου διαστήματος ότι, ο ιός τους θερινούς μήνες θα πήγαινε… διακοπές αναθεωρούνται εκ του αποτελέσματος. Κάποιοι ήδη έχουν ξεκινήσει την γκρίνια και περιμένουν τον Οκτώβριο με «σύμμαχο» τον κορωνοϊό να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση.
Ανοησίες! Αρκεί μια ματιά στον κόσμο ώστε να καταλάβει και ο πλέον κακόπιστος ότι, εάν πρέπει κάποιος να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση είναι γιατί δεν συνέχισε την επικοινωνιακή καμπάνια. Κι αν πρέπει να αναζητήσει ευθύνες είναι γιατί «ενέδωσε» στον λαϊκισμό των «πολάκηδων» του πολιτικού και μηντιακού συστήματος.
Η περίφημη… «Λίστα Πέτσα» τους μάρανε και αφύπνισε το βαθιά νυχτωμένο ηθικό τους πλεονέκτημα. Αλλού είναι το πρόβλημα σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των απανταχού λαϊκιστών και όχι στη διαφημιστική καμπάνια της πρώτης φάσης της πανδημίας.
Είναι αδιανόητο σε αυτό το κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε, μετά το άνοιγμα του τουρισμού, να μην υπάρχουν μονοσήμαντα μηνύματα στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή και τους ειδικούς.
Ο βομβαρδισμός του κόσμου από τις συνεντεύξεις επιστημόνων, που πολλές φορές εκφράζουν αντιφατικές απόψεις, αλλά και τα σχετικά ρεπορτάζ δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς της ενημέρωσης.
Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωσε την κυβέρνηση να αισθάνεται περίπου τύψεις γιατί έπραξε το καθήκον της, φροντίζοντας να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές.
Να γίνει συνείδηση ότι ζούμε ακραίες καταστάσεις
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι ζούμε μια έκτακτη κατάσταση. Και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι έχοντες την ευθύνη οφείλουν να εμπεδώσουν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, όσον αφορά το επίπεδο ελέγχου της επιδημίας στη χώρα μας.
Προφανώς είναι ανάγκη να καταστεί σαφές ότι η δράση των τεστ που ακολουθούν όλες πλέον οι χώρες στον κόσμο, με διάφορες παραλλαγές, (εφαρμογές με τα κινητά, συστήματα γαιοπροσδιορισμού που πιθανόν δεν είναι ώριμα για την Ελλάδα, ανάπτυξη δικτύων με τους οικογενειακούς γιατρούς στη Γαλλία, φαρμακεία κλπ), δεν γίνεται μόνο για επιδημιολογικούς λόγους.
Πρωτεύει η περιχαράκωση της νόσου, αφού έτσι απομονώνονται τα κρούσματα και οι επαφές τους. Όλοι προσπαθούν να κάνουν πράξη το περισσότερο testing. Το καλό είναι ότι υλοποιείται στον ΕΟΔΥ συγκεκριμένο ΕΣΠΑ, με 500 αυτοκίνητα και προσωπικό, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά στα σύνορα.
Αλλά αυτές οι μονάδες τώρα πλέον πρέπει να ριχτούν και στη μάχη περιχαράκωσης της νόσου και στο γενικό πληθυσμό. Να στηθούν τέντες σε επιλεγμένα σημεία των δρόμων και να γίνεται εθελοντικά δειγματοληψίες. Όπως στη Θράκη που λειτουργεί τέτοια μονάδα.
Σημειωτέον ότι στη Γαλλία έχουν θέσει ως στόχο να γίνονται 700 χιλιάδες τεστ εβδομαδιαίως.