Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας εργαζόμενος της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Astellas Pharma που συνελήφθη στη χώρα φέρεται να επιδιδόταν σε κατασκοπεία, απαντώντας στις καταγγελίες του Τόκιο ότι κρατείται χωρίς κανένα λόγο.

«Ο Ιάπωνας πολίτης φέρεται να επιδιδόταν σε δραστηριότητες κατασκοπείας, κατά παράβαση του ποινικού κώδικα και της αντικατασκοπευτικής νομοθεσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ, ενώ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο έχει ενημερώσει την ιαπωνική πρεσβεία.

Νωρίτερα σήμερα το Τόκιο είχε ζητήσει να απελευθερωθεί «το συντομότερο» από το Πεκίνο ο Ιάπωνας αυτός.

Η ιαπωνική πρεσβεία στην Κίνα ενημερώθηκε «αυτόν τον μήνα πως Ιάπωνας ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών έχει τεθεί υπό κράτηση στο Πεκίνο για παραβίαση της νομοθεσίας», δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Astellas Pharma επιβεβαίωσε πως πρόκειται για εργαζόμενό της, όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιάπωνας αυτός εργάζεται στην Κίνα εδώ και δύο δεκαετίες.
Το πρακτορείο Kyodo επεσήμανε ότι ο άνδρας, πρώην στέλεχος του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας στην Κίνα, συνελήφθη λίγο πριν την προγραμματισμένη επιστροφή του στην Ιαπωνία.
«Η Κίνα είναι μια χώρα που ενεργεί βάσει του κράτους δικαίου. Οι ξένοι πολίτες που βρίσκονται στην Κίνα θα πρέπει να σέβονται τους κινεζικούς νόμους. Όσοι παραβιάζουν τον νόμο και διαπράττουν εγκλήματα και αδικήματα, διώκονται», υπογράμμισε η Μάο.

«Υπάρχουν πολλές παρόμοιες υποθέσεις τα τελευταία χρόνια στις οποίες εμπλέκονται Ιάπωνες πολίτες. Η Ιαπωνία θα πρέπει να πειθαρχεί καλύτερα τους πολίτες της και να τους ανακαλέσει στην τάξη», πρόσθεσε.
Τον Οκτώβριο του 2019, Ιάπωνας καθηγητής πανεπιστημίου τέθηκε υπό κράτηση, καθώς τον βάραιναν κατηγορίες για κατασκοπεία. Αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο.

Ενώ τον Μάρτιο του 2020, το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωνε πως συνέλαβε Κινέζο υπήκοο για κατασκοπεία, που σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης εργαζόταν για πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας.