Ο Ταγίπ Ερντογάν ακυρώνει την επίσκεψη στο Βερολίνο που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, κατά την οποία επρόκειτο να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συναίνεση κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής του Σουλτς, Jens Plötner, και του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με το βουλευτή του AKP Μουσταφά Ατσίκγκιοζ και τη στάση του απέναντι στους Κούρδους. Στις 16 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο μετά από διαρροή αποσπασμάτων ομιλίας του Ατσίκγκιοζ στη Γερμανία όπου ζητούσε την «εξόντωση» των υποστηρικτών του ΡΚΚ και του κινήματος Γκιουλέν. Ο Ατσίκγκιοζ συμμετείχε σε εκδήλωση της “Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Τουρκικών Ενώσεων Γερμανίας”, μια οργάνωση που πρόσκειται στον ακροδεξιό εταίρο του ΑΚΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η εσωτερική πολιτική της Τουρκίας προβληματίζει τη Γερμανία καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 14 Μαΐου και ο απόηχος τους επηρεάζει τους Τουρκικής καταγωγής κατοίκους της Γερμανία. Περίπου το 3,4 τοις εκατό του πληθυσμού της Γερμανίας κατάγεται από την Τουρκία. Αυτή η ομάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος της Τουρκίας. Στις εκλογές της Τουρκίας το 2018, περίπου οι μισοί από αυτούς ψήφισαν, και οι περισσότεροι υπέρ του Προέδρου Ερντογάν.
Πάνω από 6 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν εκτός της πατρίδας τους με τους περισσότερους να είναι συγκεντρωμένοι σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Κατά τις εκλογές μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα τουρκικά προξενεία των αντίστοιχων χωρών και ψηφίζουν όσοι είναι. άνω των 18 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού ιστότοπου Bianet, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συναίνεση κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής του Σολτς, Γενς Πλέτνερ, και του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με το βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος AKP Μουσταφά Ατσίκγκιοζ και τη στάση του απέναντι στους Κούρδους. Στις 16 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο μετά από διαρροή αποσπασμάτων ομιλίας του Ατσίκγκιοζ στη Γερμανία όπου ζητούσε την «εξόντωση» των υποστηρικτών του ΡΚΚ και του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ατσίκγκιοζ συμμετείχε σε εκδήλωση της «Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Τουρκικών Ενώσεων Γερμανίας», μια οργάνωση που πρόσκειται στον ακροδεξιό εταίρο του ΑΚΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.Η εσωτερική πολιτική της Τουρκίας προβληματίζει τη Γερμανία καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 14 Μαΐου και ο απόηχος τους επηρεάζει τους Τουρκικής καταγωγής κατοίκους της Γερμανία. Περίπου το 3,4 τοις εκατό του πληθυσμού της Γερμανίας κατάγεται από την Τουρκία και αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος της Τουρκίας. Στις εκλογές της Τουρκίας το 2018, περίπου οι μισοί από αυτούς ψήφισαν- και οι περισσότεροι υπέρ του Προέδρου Ερντογάν.
Πάνω από 6 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν εκτός της πατρίδας τους, με τους περισσότερους να είναι συγκεντρωμένοι σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Κατά τις εκλογές μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα τουρκικά προξενεία των αντίστοιχων χωρών, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη.