Ο εμφύλιος τελείωσε πριν από 70 χρόνια…

157

Μαθαίνω και μακάρι να ισχύει ότι η κυβέρνηση, η φιλελεύθερη τονίζω κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα στείλει τον υφυπουργό Άμυνας στη μεθαυριανή εκδήλωση στον Γράμμο και στο Βίτσι. Και ορθώς θα πράξει. Όχι γιατί εκεί συνήθως παρευρίσκονται ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες, αλλά γιατί οι μνήμες των νεκρών πρέπει να τις αφήσουμε να αναπαυθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ακόμα γίνει Πρωθυπουργός είχε σαφή και κατηγορηματική θέση για τον εμφύλιο. Οι μνήμες εκείνης της περιόδου δεν πρέπει να μας στοιχειώνουν, αλλά να μας καθοδηγούν ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες να απαλλαγούν από όλα τα κατάλοιπα εκείνης της περιόδου.

Ο Εμφύλιος τελείωσε πριν από 70 χρόνια και είναι τουλάχιστον ασέβεια σε όσους έχασαν τις ζωές τους να θέλουν ορισμένοι για ιδεολογικούς ή άλλους λόγους να τον συνεχίζουν. Είναι δικαίωμα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, όπως και κάθε Ένωσης ή μεμονωμένων ατόμων, να πιστεύουν ότι έτσι τιμούν τη μνήμη των θυμάτων εκείνης της μαύρης περιόδου.

Η παρουσία όμως της Πολιτείας δεν συνάδει με το αφήγημα της εθνικής συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας. Θα είχε νόημα και ισχυρό συμβολισμό εάν ο Γράμμος και το Βίτσι γινόταν σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας, με τη συμμετοχή όλων και όχι με τη συμμετοχή όσων επιδιώκουν να αναμοχλεύουν μίση και πάθη μιας περιόδου που δεν τιμά κανέναν.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Δεξιά αλλά και την Αριστερά.

Χ.Π

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr