Οι Αχαρνές είναι ο μοναδικός δήμος που διατηρεί ολοκληρωμένη δομή και ξενώνα για παιδιά με αναπηρίες. Στην ουσία πρόκειται για δύο ξεχωριστές δομές, καθώς είναι το Κέντρο «Αρωγή» με καθημερινό πρόγραμμα, όπου τα παιδιά πηγαίνουν και επιστρέφουν σπίτι τους με μεταφορικό μέσο του δήμου και το Βαμβακάρειο ίδρυμα, το οποίο φιλοξενεί παιδιά σε μόνιμη βάση.
Το όνομα δόθηκε στη μνήμη του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη κι αυτό γιατί ο γιός του Βασίλης έκανε τη δωρεά και ανέλαβε τα έξοδα, ώστε να δημιουργηθεί και να εξοπλιστεί.
Η «Αρωγή» ξεκίνησε το 2003 ως Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ, με πρωινό πρόγραμμα και τώρα λειτουργεί και απογευματινό. Διαθέτει τμήμα Εκπαίδευσης μέσω Η/Υ, τμήμα Εικαστικών (κεραμική, ζωγραφική, χειροτεχνία), τμήμα Εργοθεραπείας και τμήμα Φυσικής Αγωγής.
Δύο χρόνια αφ’ ότου η «Αρωγή» ξεκίνησε το κοινωνικό έργο της, ο δήμος παραχώρησε ακόμη ένα οικόπεδο 1.118,10 τ.μ., για την ανέγερση ιδρύματος και ξενώνα, όμως η δημιουργία του συνάντησε πολλές δυσκολίες, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και εξοπλισμού, που ξεπερνούσε τότε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Μέχρι και «τηλεμαραθώνιος» στήθηκε από ιδιωτικό κανάλι το 2006, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έργο και μαζεύτηκε ένα σεβαστό ποσό, ωστόσο δεν αρκούσε. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος γύρω από αυτό το ζήτημα ο Βασίλης Βαμβακάρης, ανέλαβε τότε ο ίδιος τη χρηματοδότηση.
Το 2012 ολοκληρώθηκε το έργο και το 2013 παραδόθηκε στον δήμο, όμως και πάλι δεν κατάφερε να λειτουργήσει αμέσως. Έπρεπε να περάσουν ακόμη κάποια χρόνια και να έρθει η τωρινή δημοτική Αρχή, για ν’ ανοίξει πλέον τις πόρτες του και να προσφέρει το σημαντικό έργο του. Ο ρόλος του Βαμβακάρειου ιδρύματος είναι να λειτουργεί ως μία αγκαλιά για άπορα, ορφανά και απροστάτευτα άτομα με αναπηρίες. Σήμερα φιλοξενεί 18 παιδιά, οι άνθρωποί του δηλώνουν υπερήφανοι γι’ αυτό το έργο και όλοι το αποκαλούν «στολίδι» των Αχαρνών.
Σπ. Βρεττός: «Υποχρέωσή μας και τιμή μας»
«Πρόκειται για μοναδικές εγκαταστάσεις, είναι ένα στολίδι για τον δήμο μας και όποιος τις επισκέπτεται το διαπιστώνει αμέσως. Όλος ο χώρος είναι ένα κόσμημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός και συνεχίζει: «Τα παιδιά είναι ευχαριστημένα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Παρέχονται τα πάντα σ’ ένα εξαιρετικό περιβάλλον και μας χαροποιεί, γιατί θεωρούμε πως πραγματικά παράγεται κοινωνικό έργο. Γι’ αυτό ως δημοτική Αρχή θα στηρίζουμε αυτές τις δύο δομές και τα παιδιά».
Σχετικά με τον μεγάλο χρόνο καθυστέρησης στην έναρξη της λειτουργίας του Βαμβακάρειου, ο κ. Βρεττός εξηγεί: «Είχε ξεκινήσει όταν εγώ ήμουν ακόμη δημοτικός σύμβουλος. Η οικογένεια Βαμβακάρη έκανε αυτή την εξαιρετική δωρεά και πλήρωσε μέχρι και τον εξοπλισμό. Όμως, ενώ είχε ολοκληρωθεί, δεν λειτουργούσε. Αναρωτιόμουν γιατί και άκουγα τότε διάφορες δικαιολογίες, κυρίως για τα έξοδα, για την πρόσληψη προσωπικού και άλλα. Την παρακολούθησα από κοντά αυτή την ιστορία και είχα δεσμευτεί πως αν εκλεγώ δήμαρχος θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω. Κι έτσι έγινε. Αμέσως με το που αναλάβαμε, βάλαμε ως στόχο να βρούμε πηγή χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσει. Δούλεψε πολύ γι’ αυτό και ειδικά η πρόεδρος της ”Αρωγής”, η κ. Μπούκη, και τελικά βρήκαμε χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Έτσι άρχισε η λειτουργία του».
Για την «Αρωγή» ο δήμαρχος Αχαρνών λέει: «Είναι πολύ σημαντική αυτή η δομή για τον δήμο μας, γιατί η κοινωνική πολιτική είναι στις προτεραιότητές μας. Είναι υποχρέωσή μας και τιμή μας να έχει τέτοια δομή ο δήμος μας και χρέος μας να μην λείπει τίποτα από τα παιδιά. Γίνεται εξαιρετική δουλειά και στις δύο δομές και από το προσωπικό, που πραγματικά εργάζεται με ζήλο και ενδιαφέρον».
Και ο κ. Βρεττός ολοκληρώνει με το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι δικοί μας, να είμαστε δίπλα τους και να τους στηρίζουμε. Παρά τις δυσκολίες και τα όποια έξοδα, ως δήμος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δεν πρέπει να τους ξεχνάμε, αλλά ο καθένας από το δικό του μετερίζι να προσφέρει ό,τι μπορεί».
Μ. Μπούκη: «Να μην νιώσουν τα παιδιά απομονωμένα»
Από τη δική της μεριά, η πρόεδρος της «Αρωγής» Μαρία Μπούκη εστιάζει στο έργο της δομής. Λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ξεκίνησε σαν Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ και στο πρωινό πρόγραμμα είχε 25 παιδιά. Από πέρυσι ξεκινήσαμε και το απογευματινό πρόγραμμα με 17 παιδιά. Κάθε μέρα όλα τα παιδιά έρχονται και φεύγουν με δικά μας μέσα. Μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος καταφέραμε να βάλουμε μπροστά και τον Βαμβακάρειο ξενώνα, ο οποίος λειτουργεί όλο το 24ωρο, φιλοξενεί 18 παιδιά και παρέχονται τα πάντα, γιατρός, καθαριότητα, φυσικοθεραπεία, εκπαίδευση και ό,τι άλλο χρειάζεται».
Τα παιδιά της «Αρωγής» συμμετέχουν ενεργά και σε δράσεις του δήμου, όπως για την ανακύκλωση, την παγκόσμια ημέρα ζώων, σε παρελάσεις, σε κατασκηνώσεις, σε εκδρομές, ενώ είχαν βρεθεί και στο πλευρό των πυρόπληκτων στο Μάτι, όταν επισκέφτηκαν τον δήμο Μαραθώνα και παρέδωσαν φαρμακευτικό υλικό, είδη προσωπικής υγιεινής, εμφιαλωμένα νερά κι ένα αναπηρικό αμαξίδιο.
«Τα παιδιά αναπτύσσουν δράσεις, μαθαίνουν χορούς, μουσική, ετοιμάζουν και θεατρικό», προσθέτει η κ. Μπούκη και καταλήγει: «Εμείς προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να ενταχθούν στην κοινωνία και το κάνουμε με όλη την αγάπη μας. Θεωρούμε πως προσφέρουμε έργο, όχι μόνο κοινωνικό, αλλά κυρίως έργο σε αυτά τα παιδιά, που τα βοηθούμε να μην νιώσουν απομονωμένα. Αυτό είναι για εμάς το πιο σημαντικό».