Το θράσος τους δεν έχει όρια! Έχοντας κληρονομήσει τις μεθόδους των Οθωμανών προγόνων τους, συνεχίζουν να λερώνουν ό,τι αγγίζουν, να το ρημάζουν και να  το καταποντίζουν. Τα όσα υφίσταται –και θα αναφερθούμε σχετικά– ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, έχουν να κάνουν με μια πολύ κακή του παρέα από την εποχή που αυτός «έκοβε και έραβε» στο Μπρούκλιν: τους Τούρκους.

Οι άνθρωποι της Άγκυρας προσεγγίζουν πολλούς, διαφθείρουν τους πρόθυμους και μάλιστα προσπαθούν να εμφανίσουν τις πομπές τους ως μια συναλλαγή εντός διπλωματικού πλαισίου, με την ανταλλαγή απλά αβροτήτων και «εξυπηρετήσεων». Όμως, έτσι όπως δουλεύουν, έχουν αρχίσει να δημιουργούν αρνητικά αντανακλαστικά στη διεθνή κοινότητα, όπου κάποιοι αποφεύγουν τους ανθρώπους του τουρκικού λόμπι όπως ο εξαποδώ το λιβάνι. Ανάλογο πρόβλημα με τον Έρικ Άνταμς είχαν αντιμετωπίσει ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγός Μάικλ Τ. Φλιν και ο υιός του. Οι Τούρκοι τούς πρόσφεραν πολύ χρήμα για να συνδράμουν την προσπάθεια της Άγκυρας να βάλει στο χέρι (στην ουσία να απαγάγει) τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ και να τον παραδώσει στην Τουρκία, όπου θα τον μετέφεραν με «ιδιωτικό» αεροσκάφος στο Ιμραλί, στο νησί όπου κρατείται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μάλιστα, ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Μάικλ Φλιν σε ξενοδοχείο της Ν. Υόρκης, ενώ αυτός μετείχε στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Ο στρατηγός παραδέχθηκε αργότερα τη συναλλαγή με την Άγκυρα, από την οποία εισέπραξε μέσω της εταιρείας Inovo BV, ιδιοκτησίας του Καμίλ Εκίμ Αλπτεκίν, προσωπικού φίλου του Ταγίπ Ερντογάν, 530.000 δολάρια, χωρίς όμως να είναι (αρχικά τουλάχιστον) σύννομος. Και άρχισε την επίθεσή του στον Φετουλάχ Γκιουλέν κι ας ασκούσε μέχρι τότε κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την απομάκρυνσή του από το πλαίσιο κοσμικής διακυβέρνησης. Λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, ο στρατηγός Μάικλ Φλιν παρενέβη σε επιχειρηματικά σχέδια στη Συρία, αποτρέποντάς την, με τρόπο που εξυπηρετούσε την Άγκυρα. 

Το κατηγορητήριο κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης υπογραμμίζει ότι «για σχεδόν μια δεκαετία ο Άνταμς αναζητούσε και δεχόταν ακατάλληλα πολύτιμα οφέλη, όπως πολυτελή διεθνή ταξίδια, μεταξύ άλλων, από πλούσιους ξένους επιχειρηματίες και τουλάχιστον έναν Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο που επεδίωκε να αποκτήσει επιρροή πάνω του». Και λέει ότι ο αυτοδιοικητικός της αμερικανικής μεγαλούπολης «ενεπλάκη σε μια μακροχρόνια συνωμοσία» και τον κατηγορεί ότι δέχθηκε «συνεισφορές», παρότι γνώριζε ότι «ήταν απόπειρες Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου και Τούρκων επιχειρηματιών να αγοράσουν την επιρροή του». Η λίστα των εξυπηρετήσεων του Έρικ Άνταμς στους Τούρκους είναι μακρά και έχει δει το φως της δημοσιότητας. Τα ανταλλάγματα από τους Τούρκους περιλάμβαναν «συνεισφορές», πανάκριβα δώρα και πολυτελή ταξίδια στην Τουρκία. Όλα ανάρμοστα, όπως είναι ξεκάθαρο από την κείμενη αμερικανική νομοθεσία. Σήμερα ο Έρικ Άνταμς ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου. 

Το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός Έρικ Άνταμς, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, δεν έχει καλές σχέσεις με συγκεκριμένους κύκλους του κόμματός του –βλέπε την κόντρα του με τη βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, αλλά και άλλους– λόγω διαφωνιών για τα θέματα διαχείρισης των ασταμάτητων μεταναστευτικών ροών (που δοκιμάζουν τα ταμεία της Νέας Υόρκης), έκανε γι’ αυτόν τα πράγματα χειρότερα. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Απλά, τώρα τον καθαρίζουν σαν βραστό αυγό και είναι προφανές πως αρνούνται να του παράσχουν την οποιαδήποτε πολιτική στήριξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι του απαγγέλλονται από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη των ΗΠΑ πέντε κατηγορίες, που σύμφωνα με το CNN είναι δωροδοκία, ηλεκτρονική απάτη, συνωμοσία και προσέλκυση συνεισφορών σε προεκλογικές εκστρατείες από ξένους υπηκόους. Όπως λέει το κατηγορητήριο, ο Έρικ Άνταμς και συνεργάτες του ταξίδευαν στην Τουρκία όπου διανυκτέρευαν φιλοξενούμενοι σε πολυτελή ξενοδοχεία και γευμάτιζαν δωρεάν σε πολυτελή εστιατόρια, ενώ διασκέδαζαν με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Και ήρθε η ώρα το 2021 που οι Τούρκοι του ζήτησαν να τους «διευκολύνει» στο άνοιγμα ενός νέου τουρκικού προξενικού κτηρίου, χωρίς να περάσει αυτό από πυροσβεστική επιθεώρηση, όπως προβλέπεται από τον νόμο… 

Φυσικά, ο υπό κατηγορία πλέον Έρικ Άνταμς δεν μπορεί να πάει έτσι μακριά. Θα έχει την τύχη του 56ου κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Αύγουστο του 2021, μετά τη γνωστοποίηση κατηγοριών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση; Θα δείξει. Ο ίδιος, πάντως, σε δήλωσή του τόνισε τα κάτωθι: «Ανυπομονώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να υπερασπιστώ τους ανθρώπους αυτής της πόλης όπως έκανα σε όλη μου την καριέρα». Ο δε –πολύ γνωστός στη Νέα Υόρκη– δικηγόρος του Άλεξ Σπίρο υπογράμμισε πως «το ταξίδι, τα έξοδα, η πτήση για την οποία μιλούν είναι το 2017, πριν από επτά χρόνια, πέντε χρόνια προτού γίνει δήμαρχος. Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο ή ακατάλληλο σε αυτό, αλλά δεν θέλουν να το κοιτάξετε πολύ».

Η Κορτέζ δεν έχασε ευκαιρία και δήλωσε: «Δεν βλέπω πώς ο δήμαρχος Άνταμς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Νέα Υόρκη. Η πλημμύρα παραιτήσεων και κενών θέσεων απειλούν τη λειτουργία της κυβέρνησης. Οι συνεχείς έρευνες θα καταστήσουν αδύνατο να προσλάβει και να διατηρήσει μια προσοντούχα διοίκηση. Για το καλό της πόλης πρέπει να παραιτηθεί». Στο μεταξύ, oι Τούρκοι συνεχίζουν να προσεταιρίζονται Αμερικανούς πολιτικούς. Το δυστύχημα εδώ για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η απομάκρυνση από το πεδίο του Δημοκρατικού γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ, προέδρου μέχρι πρότινος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Η εξέλιξη αυτή έχει διευκολύνει πολύ την Άγκυρα. Αυτό που δεν τη διευκολύνει είναι οι συνεχείς απόπειρες προσεταιρισμού με κάθε μέσο Αμερικανών αξιωματούχων, που αποκαλύπτονται.