Έντονη λεκτική αντιπαράθεση είχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης με επίκεντρο την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας, απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα αλλά και την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς απέρριψε τις κατηγορίες του κ. Ραγκούση περί «κατάρρευσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας», τονίζοντας ότι τόσο στα τρία ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και στην πανδημία του κορωνοϊού η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με σχέδιο, υπεύθυνα, συγκροτημένα και αποτελεσματικά.
Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ότι «στηρίχθηκε σε αβάσιμες, αίολες και γενικόλογες αναφορές συνδυάζοντας φήμες, σχόλια και δημοσιεύματα για να καταγγείλει τη κυβέρνηση υπό μορφή τσιτάτων».
«Σε τρεις κρίσιμες δοκιμασίες φέτος, η Πολιτική Προστασία αποδείχθηκε ανήμπορη και υπόλογη. Το μοναδικό κυβερνητικό σχέδιο που υπήρχε ήταν η παραποίηση της πραγματικότητας και η απόκρυψη της αλήθειας», υποστήριξε ο κ. Ραγκούσης.
«Οι κατηγορίες ότι δεν λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και ότι κατέρρευσε είναι αίολες και αβάσιμες για να θολώσουν τα νερά και να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Η αλήθεια είναι ότι η Πολιτική Προστασία δεν είναι προς κατάρρευση. Κατάφερε να κρατήσει όρθια τη χώρα απέναντι σε πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα και απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Και τα στελέχη της ποτέ δεν κατέρρευσαν και δεν δείλιασαν. Μήνες τώρα στέκονται όρθιοι, αγέρωχοι ακούραστοι, ορθώνουν τοίχο στον αόρατο εχθρό και βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη γράφοντας στο βιβλίο των ημερών σελίδες ευθύνης, συνέπειας και αποτελεσματικότητας, όταν η αντιπολίτευση γράφει σελίδες μεμψιμοιρίας, μικροκομματισμού, λαϊκισμού και άγνοιας», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους βρέθηκε η κακοκαιρία που σημειώθηκε στην Εύβοια, με τον κ. Ραγκούση να θέτει θέμα «γιατί η πολιτική προστασία δεν ενημέρωσε τους πολίτες με αποστολή μηνυμάτων από τη γραμμή 112».
«Δεν χρησιμοποιήσαμε το 112 στην Εύβοια προληπτικά, γιατί ποτέ δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση ή προειδοποίηση για ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο. Ουδείς το πρόβλεψε αυτό. Ποτέ μα ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ επικίνδυνο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων παρά ένα απλό δελτίο τύπου για επιδείνωση του καιρού», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:
«Δεν στείλαμε την ώρα της εξέλιξης του φαινομένου προειδοποίηση με το 112, γιατί νύχτα, σε μια περιοχή χωρίς ρεύμα, με ανεξέλεγκτους χείμαρρους θα δημιουργούσε πανικό και θα οδηγούσε τους ανθρώπους σε πνιγμό, σε θάνατο. Στην Καρδίτσα που είχαμε ακριβή πρόβλεψη, στείλαμε προειδοποίηση μέσω του 112, δυόμισι ώρες πριν ξεκινήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
«Δεν μέμφομαι το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου, του ευρωπαϊκού μηχανισμού και της ΕΜΥ, που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την έκταση του φαινομένου γιατί η κλιματική αλλαγή προκαλεί τέτοιες δυσλειτουργίες. Εγώ μέμφομαι όσους μετά το συμβάν προσπάθησαν να πουν ότι είχαμε ειδοποιηθεί για την έκτασή του. Όσα λέγονται είναι για να θολώσουν τα νερά. Τα πραγματικά γεγονότα όμως είναι αμείλικτα και αδιαμφισβήτητα. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά και θα δοθούν απαντήσεις, όχι πάντως σε εμένα», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Εμείς δεν έχουμε ούτε θα έχουμε μαζί την ευθύνη για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα. Αυτά που θα συμβούν από εδώ και στο εξής θα είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Ακολουθήσατε τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βγήκε στον ελληνικό λαό και είπε ό,τι γίνει από εδώ και πέρα μαζί θα φταίμε. Η αλήθεια είναι πως, ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής δεν θα είναι ούτε ευθύνη των πολιτών ούτε ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, ούτε της αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.
Επίσης, απαντώντας ο κ. Χαρδαλιάς σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, σχετικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο Ιόνιο, ανέφερε ότι τόσο το Αστεροσκοπείο όσο και ο Ευρωπαϊκός Μετεωρολογικός Μηχανισμός και η ΕΜΥ δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την έκταση των καιρικών φαινομένων.
Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης πρότεινε να υποχρεωθούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να έχουν αναμεταδότες που θα εκπέμπουν χωρίς ρεύμα για ένα χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.