«Αναταραχή» σε Τούρκους βουλευτές που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης έφερε η ευθύτητα της τοποθέτησης της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μίλησε για τα πεπραγμένα της γείτονος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στην ολομέλεια του Συμβουλίου, εκ μέρους του ΕΛΚ, για την ασφάλεια στην Ευρώπη και την τουρκική προκλητικότητα μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η δημοκρατία, ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου και οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές είναι οι αξίες που εγγυήθηκαν την ειρήνη στην Ευρώπη για περισσότερο από 70 χρόνια.

«Αξίες που πλέον παραβιάζονται, αναθεωρούνται και απειλούνται. Όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από άλλα σημερινά μέλη αυτού του Συμβουλίου που υιοθετούν τέτοιου είδους στάση.

Υπάρχει η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Τουρκίας η οποία αναφέρει ότι η χώρα οδεύει προς μια απολυταρχία και όχι προς μια δημοκρατία.

Ένα κράτος μέλος που αψηφά τις δημοκρατικές αξίες, φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους και ακτιβιστές, χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους ως αντιφρονούντες, και απειλεί σε καθημερινή βάση την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών και των πολιτών τους, είτε είναι η Ελλάδα είτε η Κύπρος”, είπε η κ. Μπακογιάννη.

“Η έκθεση του κ.Κλιχ υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο πρέπει να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των κρατών μελών της στο πλαίσιο της εντολής του.

Λοιπόν, σας ρωτάω αγαπητοί συνάδελφοι, πώς μπορούμε να το κάνουμε αν δεν είμαστε ειλικρινείς, αν δεν απευθυνθούμε στον “ελέφαντα στο δωμάτιο” και δεν εργαστούμε πραγματικά για την ειρήνη και την ασφάλεια ανάμεσά μας;» πρόσθεσε.

Η αναφορά της κ. Μπακογιάννη έφερε τον εκνευρισμό Τούρκων βουλευτών, οι οποίοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν, ανταπαντώντας στην κ. Μπακογιάννη, ότι τα θέματα που εγείρει είναι διμερή και δεν θα έπρεπε να αναφέρονται.

Η στάση των Τούρκων βουλευτών, βεβαίως, έφερε την αντίδραση και άλλων Ελλήνων βουλευτών, όπως του Δημήτρη Καιρίδη (ΝΔ), της Νίνας Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του Τάσου Χατζηβασιλείου (ΝΔ), ο οποίος πήρε με τη σειρά του τον λόγο τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά είναι “ευρωτουρκικά”, εξ ου και τίθενται επί τάπητος.

Πηγή: protothema.gr