Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες θα ανοίξουν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ θα διεκδικήσουν την καρέκλα στο Οβάλ Γραφείο, με τον τέως πρόεδρο να διατηρεί ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει μια ακόμη θητεία.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Ο μεγιστάνας του real estate από την πρώτη θητεία του έδωσε τα διαπιστευτήριά του και τώρα θέλει να πάει ένα βήμα παρακάτω: πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη εκλογή του συνιστά ξεκάθαρη υπαρξιακή απειλή για τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ, ενώ θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Μάλιστα, το γεγονός ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτείνει τον προβληματισμό (με δεδομένο ότι μαίνεται ο πόλεμος με την Ουκρανία), τη στιγμή που αρκετοί τον χαρακτηρίζουν ψεκασμένο, ακροδεξιό, ρατσιστή και «κοινωνιοπαθή»! 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κίνημα QAnon στηρίχθηκε ο τραμπισμός, η θεωρία συνωμοσίας δηλαδή που εμφάνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ να μάχεται κατά του βαθέος αμερικανικού κράτους, κατά του συστήματος, κατά των πολιτικών, κατά των επιχειρηματιών, κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατά των θεσμών της αμερικανικής Δημοκρατίας, υπέρ της ανωτερότητας των λευκών και υπέρ της έλευσης της «ημέρας της κρίσης» που θα συνοδεύεται από μαζικές συλλήψεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ήρθε να λειτουργήσει υπέρ του και να τον εμφανίσει ως τον πολιτικό που κάποιοι τον θέλουν νεκρό, εξαιτίας των πεποιθήσεών του. 

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Ντ. Τραμπ έχει ήδη από την πρώτη θητεία του δείξει τις προθέσεις του. Ακροδεξιό και ρατσιστή τον έχουν αποκαλέσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι, καθώς πολλές φορές έχει ισχυριστεί ότι –ως διά μαγείας– θα σταματήσει την είσοδο Μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αναλυτές, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί την ακραία-λαϊκίστική εκδοχή του ρεπουμπλικανισμού, στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως λευκοί, λιγότερο μορφωμένοι, πιο θρησκευόμενοι και πολύ πιο οργισμένοι με το σύστημα. 

Ισχυρές ανησυχίες εκφράζονται και για την οικονομική πολιτική του Ντ. Τραμπ, μολονότι δεν έχει δημοσιεύσει πλήρες πρόγραμμα, αλλά αρκείται σε λιγοστές κουβέντες κατά τη διάρκεια των προεκλογικών του ομιλιών. Ο ίδιος φέρεται να προετοιμάζεται για την επιβολή δασμών σε εμπορικούς εταίρους, καθώς και την ελαφρά μείωση του συντελεστή εταιρικών κερδών, θυμίζοντας την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του, όπου πρακτικά οι μεγάλες εταιρείες είχαν κάνει… πάρτι. «Θα αφαιρέσω θέσεις εργασίας από την Κίνα και θα τις επαναφέρω στο Μίσιγκαν», υποστηρίζει ο ίδιος στις γενικόλογες τοποθετήσεις του, επιδιώκοντας να κερδίσει την εύνοια του μέσου Αμερικανού πολίτη, ο οποίος θα πιστέψει στα εύκολα, κούφια λόγια. 

Καταδικασμένος 

Στο μεταξύ, ουδόλως φαίνεται να επηρεάζεται από την καταδίκη του για τις 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2016. Ειδικότερα, καταδικάστηκε για παραποίηση αρχείων με σκοπό να καλύψει το σεξουαλικό σκάνδαλο που απείλησε την είσοδό του στον Λευκό Οίκο το 2016, με τους εισαγγελείς να κάνουν λόγο για «απάτη εις βάρος του αμερικανικού λαού. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που βρίσκεται ένοχος για απάτη, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια «ντροπιαστική ετυμηγορία σε μια στημένη δίκη με διεφθαρμένο δικαστή». «Η αληθινή ετυμηγορία θα αναγνωστεί την 5η Νοεμβρίου», προσέθεσε ο ίδιος, θεωρώντας ότι θα αθωωθεί από τη λαϊκή γνώμη κατά τη διάρκεια των εκλογών. Εξ ου κιόλας έχει ήδη προαναγγείλει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ως «αντίποινα» ενδεχομένως στην καταδίκη του. Να σημειωθεί ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί επί του αιτήματος ακύρωσης της καταδίκης, που ζήτησαν οι δικηγόροι του, στις 6 Σεπτεμβρίου, και, αν το απορρίψει, η ποινή θα ανακοινωθεί στις 18 του ίδιου μήνα, δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν τις εκλογές!