Την ακλόνητη προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διατήρηση των στενών εμπορικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες διαμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
«Η συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί τη βαθύτερη και σημαντικότερη εμπορική σχέση που διατηρεί η ΕΕ», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η συνολική αξία της ανέρχεται στα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, τόνισε ότι, ενώ στόχος της Ένωσης παραμένει η εμβάθυνση των υπαρχόντων εταιρικών σχέσεων, δρομολογείται και η σύναψη νέων συμφωνιών με τρίτες χώρες, στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής της ανθεκτικότητας.
Σε μια περίοδο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και παγκόσμιας αστάθειας, ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες έχουν «πιο πολύ από ποτέ ανάγκη η μία την άλλη», για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις.
Δεν αποκλείονται τα αντίμετρα
Αν και προτεραιότητα της Ένωσης παραμένει η επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι δεν αποκλείονται εμπορικά αντίμετρα, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν αποτελέσματα.
«Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη η μία την άλλη, σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός και ασταθής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι, αν οι συνομιλίες δεν αποδώσουν, η Ένωση δεν θα διστάσει να προβεί σε στοχευμένα αντίμετρα για την προστασία των συμφερόντων της.
Οι Βρυξέλλες ελπίζουν σε μια άρση των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα, το αλουμίνιο και στα αυτοκίνητα μέσω επίτευξης συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εμπορικός εταίρος.
Εμπορικές συμφωνίες με 76 χώρες και διαπραγματεύσεις με πολλές ακόμη
Το μπλοκ των 27 έχει ήδη συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 76 χώρες, έχει ολοκληρώσει πρόσφατα συνομιλίες για νέες ή ενισχυμένες συνεργασίες με το Μεξικό, την Ελβετία και τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής στη Mercosur, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία και έχει ξεκινήσει εμπορικές συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είπε. «Αυτές οι εμπορικές συμφωνίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνεργασίες win-win, οι οποίες είναι αξιόπιστες και βασισμένες σε κανόνες», είπε.
Δικαιώνει τον Τραμπ στο ζήτημα της ασφάλειας και της άμυνας
Στο πλαίσιο της ασφάλειας και της άμυνας, ο Τραμπ «είχε δίκιο που είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλειά της», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ «πρέπει να αναλάβει το δίκαιο μερίδιο του βάρους μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και ειδικότερα τις ΗΠΑ». «Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της ρωσικής επιθετικότητας μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη», είπε.
Στην Ευρώπη μείναμε πίσω στις προηγμένες τεχνολογίες
Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει «μείνει πίσω» από τις ΗΠΑ και την Κίνα σε ορισμένες προηγμένες τεχνολογίες, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε αποφασισμένος το ευρωπαϊκό μπλοκ να καλύψει αυτή τη διαφορά ως στρατηγική προτεραιότητα.
Παράλληλα σημείωσε πως σε περιόδους αναταραχής, η προβλεψιμότητα, το κράτος δικαίου και η προθυμία να τηρηθεί η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη γίνονται τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ευρώπης. «Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τις “βαρετές δημοκρατίες” μας, γιατί το “βαρετό” φέρνει βεβαιότητα και ένα ασφαλές καταφύγιο όταν αυτή η τάξη που βασίζεται σε κανόνες αμφισβητείται αλλού».