Στο Περού οι διαδηλώσεις καλά κρατούν. Για «απειλή για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου» έκανε λόγο η πρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε. Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για αυταρχισμό. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που κατέλαβε το αξίωμα. Δικηγόρος και γραφειοκράτης, διοικεί από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ο αριστερός πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο (είχε εκλεγεί οριακά και εν μέσω κατηγοριών από τους αντιπάλους του για νοθεία) συγκρούστηκε με το εχθρικό προς εκείνον δεξιό Κογκρέσο και προσπάθησε να το διαλύσει πραξικοπηματικά.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του, καθαιρέθηκε και η τότε αντιπρόεδρος ανέλαβε, όπως προβλέπεται, τα προεδρικά καθήκοντα. Η ίδια είχε πει νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2022, ότι ποτέ δεν αγκάλιασε τη μαρξιστική ιδεολογία του κόμματος Perú Libre του Καστίγιο, με το οποίο κατήλθε στις εκλογές και εξελέγη! Ο γραμματέας του κόμματος, νευροχειρουργός Βλαντιμίρ (όχι και τόσο ισπανικό όνομα) Σερόν τη διέγραψε αμέσως, γράφοντας στα κοινωνικά μέσα: «Πάντα πιστοί, προδότες ποτέ».

Σταθεροποίηση

Η κατάσταση είναι πάντως έκρυθμη στη χώρα από το 2017 και είναι χαρακτηριστικό ότι η Μπολουάρτε είναι η έκτη πρόεδρος σε πέντε χρόνια. Ολα αυτά βέβαια χαρακτηρίζονται πολύ «λατινοαμερικάνικα». Η Περουβιανή πολιτικός προσπαθεί να εστιάσει σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «οικονομική επανενεργοποίηση». Κατάφερε να αποσπάσει αμέσως τη στήριξη των δεξιών κομμάτων, του εθνικού Τύπου και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από εκείνη και τους συμμάχους της είναι στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της χώρας και της διατήρησης του status quo. Αυτό αποδεικνύεται δύσκολο. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η πρόεδρος έδωσε στις Ενοπλες Δυνάμεις του Περού διευρυμένες εξουσίες ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς και πολύ βίαιες ταραχές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων στην πόλη Αγιακούτσο στις 15 Δεκεμβρίου 2022 (επιχειρήθηκε η κατάληψη του τοπικού αεροδρομίου από διαδηλωτές), ο στρατός να ανοίξει πυρ, σκοτώνοντας δέκα πολίτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Ακολούθησε άλλο λουτρό αίματος στις 9 Ιανουαρίου 2023 στην πόλη Χουλιάκα, όταν από πυρά της αστυνομίας έχασαν τη ζωή τους 18 πολίτες και τραυματίστηκαν πάνω από 100.

Αφοσιωμένη

Η πρόεδρος, την κυβέρνηση της οποίας αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Βραζιλία και η Χιλή (δεν την αναγνωρίζουν η Αργεντινή, η Κολομβία, η Βολιβία, η Ονδούρα, το Μεξικό και η Βενεζουέλα, που θεωρούν νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Πέδρο Καστίγιο και μιλούν για «δεξιό πραξικόπημα»), δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω.

«Οι βίαιες διαδηλώσεις προκάλεσαν χάος και κρίση», τόνισε την περασμένη Τρίτη, εν όψει μιας ακόμα προγραμματισμένης αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας για την επομένη και δήλωσε: «Ελπίζω, και όλοι οι Περουβιανοί που αγαπούν την πατρίδα τους ελπίζουν, ότι αυτή η κινητοποίηση θα είναι εντός του συνταγματικού πλαισίου, μια ειρηνική πορεία». Και πρόσθεσε έχοντας πίσω της τους υπουργούς της ότι η ίδια είναι «αφοσιωμένη μόνο στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη χώρα.

Θέλουμε να εργαστούμε, να μελετήσουμε, να αναπτυχθούμε ελεύθερα και χωρίς εκβιασμούς, χωρίς ιδεολογικές θέσεις ή ιδέες που δεν είναι πια της εποχής μας. Το Σύνταγμα προστατεύει τις ειρηνικές πορείες και εμείς ως κυβέρνηση τις σεβόμαστε και το κάναμε πάντα εντός του συνταγματικού πλαισίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόσθεσε δε ότι «οι βίαιες διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου έχουν δημιουργήσει χάος και κρίση, με ένα πολιτικό αίτημα που δεν είναι κατανοητό από τη συντριπτική πλειοψηφία των Περουβιανών».

Είπε επίσης για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές πως «δεν καταλαβαίνουμε γιατί κυματίζουν για άλλη μια φορά τις πολεμικές τους σημαίες και ανακοινώνουν ότι θα φτάσουν στην κατάληψη της Λίμα από το VRAEM (σ.σ.: η μεγάλη κοιλάδα των τριών ποταμών Απουριμάκ, Ενε και Μαντάρο, όπου παράγεται το 70% της κοκαΐνης που «εξάγει» το Περού, δραστηριοποιούνται ναρκέμποροι και δρουν τα υπολείμματα της ένοπλης μαοϊκής οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι»). Αυτό αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Εμείς ως δημοκρατική κυβέρνηση δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», τόνισε. Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της φωνάζει και ζητά να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν «σφαίρες και σφαιρίδια μολύβδου ως απάντηση σε διαμαρτυρίες».

Δύο κόσμοι

Αυτά όλα φαντάζουν απόκοσμα στη Δύση. Ενας άλλος κόσμος ζει εκεί στο Περού και αγωνίζεται με κάθε μέσο για επιβίωση, σε συνθήκες ατελείωτης κρατικής και «επαναστατικής» (αλλά χειραγωγούμενης) βίας. Οι πάμπτωχοι διαδηλωτές από το VRAEM, όπου ο νόμος δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα και όλοι έχουν εργαστεί κατά καιρούς στο εμπόριο ναρκωτικών, θεωρούν πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Η αστική ελίτ της χώρας το αντίθετο. Στο Περού, συγκρούονται σφοδρά, όπως και αλλού, δύο κόσμοι.