Αντικείμενο ποινικών καταγγελιών αποτέλεσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κατά την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπως επιβεβαίωσαν Ελβετοί εισαγγελείς σήμερα, Παρασκευή. 

«Οι ποινικές καταγγελίες θα εξεταστούν σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία», ανέφερε το Γραφείο της Ελβετικής Γενικής Εισαγγελίας, προσθέτοντας πως θα επικοινωνήσει με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εξετάσει το θέμα της ασυλίας του ισραηλινού προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας εις βάρος των Παλαιστινίων. 

Οι Ελβετοί εισαγγελείς δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τις καταγγελίες 

Θεωρητικά, τρίτες χώρες δεν διαθέτουν ποινική δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά εν ενεργεία αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών. Το Γραφείο της Ελβετικής Γενικής Εισαγγελίας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το είδος και τον αριθμό των καταγγελιών, ούτε για το ποιος/ποιοι τις κατέθεσε/κατέθεσαν.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Χέρτσογκ δεν σχολίασε τη δήλωση της Ελβετικής Γενικής Εισαγγελίας, λέγοντας μόνο πως ο Χέρτσογκ ήταν στο Νταβός για να παρουσιάσει τη θέση του Ισραήλ σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα. Ο Χέρτσογκ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χθες, Πέμπτη, όπου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει τους ισχυρισμούς για γενοκτονία που έχουν διατυπωθεί εναντίον του Ισραήλ.

Χέρτσογκ για κατηγορίες περί γενοκτονίας: Τίποτα πιο ειδεχθές και παράλογο 

Ο Χέρτσογκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχει «τίποτα πιο ειδεχθές και παράλογο» από την προσφυγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Παρουσιάζοντας την υπόθεσή της, η Νότια Αφρική κατονόμασε τον Χέρτσογκ και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους που, όπως λέει, εξέφρασαν πρόθεση γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε μετά την πολυαίμακτη επίθεση μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει εκτοπίσει τους περισσότερους από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα και έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.