Η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, κατέθεσε σήμερα (23/9) στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, που διενεργεί ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Κατά τη διάρκεια της «σπαστής» κατάθεσής της, η κ. Ράικου προσκόμισε έγγραφα και στοιχεία, ενώ απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.

Η κ. Ράικου προσήλθε στο εισαγγελικό γραφείο, μετά την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και έδωσε πολύωρη κατάθεση. Στη συνέχεια αποχώρησε και επέστρεψε στο εισαγγελικό γραφείο, προσκομίζοντας έγγραφα και στοιχεία και συνέχισε την κατάθεσή της, η οποία και ολοκληρώθηκε.

Κατά την κατάθεσή της, αναφέρθηκε σε όσα έχει καταγγείλει με επιστολές, έγγραφα, κ.λπ. την επίμαχη περίοδο κατά την οποία «οδηγήθηκε σε παραίτηση από την θέση της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή, η Ελένη Ράικου, η κατάθεση της οποίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της υπόθεσης κατά Παπαγγελόπουλου, που βρίσκεται στη Βουλή, έδωσε στοιχεία και προφορικά ανέπτυξε τα περί σειράς παρεμβάσεων στο έργο της ,όχι μόνον ως προς την υπόθεση της Novartis, αλλά και σε σχέση με άλλες υποθέσεις.

Η Ελένη Ράικου για όσα και σε άλλο χρόνο είχε καταγγείλει σε σχέση με τον ρόλο «Ρασπούτιν» κατέθεσε ότι: «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης της ,αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών”.

Η Ελένη Ράικου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε στοιχεία για παρεμβάσεις του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν» σε διάφορες υποθέσεις, ενώ μίλησε για αντιθεσμικές πρακτικές και παρασκηνιακές κινήσεις του πρώην υπουργού.

Η εισαγγελική λειτουργός ,σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στους δικούς της χειρισμούς για την υπόθεση της Novartis που είχαν αποδώσει, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κεντρικού λογαριασμού της φαρμακοβιομηχανίας, από όπου είχαν βρεθεί λογαριασμοί με δωροδοκίες γιατρών και άλλων, όχι όμως πολιτικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2017, η κ. Ράικου παραιτήθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παράκεντρα εξουσίας που εμποδίζουν την έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Πάντως, κύκλοι της Εισαγγελίας Διαφθοράς χαρακτήριζαν αποκύημα της φαντασίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, όσα φέρεται να αναφέρει σε κατάθεσή του για «ανύπαρκτο βίντεο που αφορά τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ουδέποτε υπήρξε βίντεο στον κατάλογο των στοιχείων που στάλθηκαν στη Βουλή, ενώ επισημαίνουν ότι την περίοδο που στάλθηκαν τα στοιχεία για τους 10 πολιτικούς στη Βουλή, ο Ιωάννης Αγγελής δεν ήταν καν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Κατέθεσε και ο Στουρνάρας

Νωρίτερα, κατέθεσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Αφού απάντησε στις ερωτήσεις των εισαγγελικών λειτουργών, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε κύριο υπόμνημα, συμπληρωματικό υπόμνημα (δικαιοπολιτικό, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) και μια περίληψη της όλης ιστορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατάθεσή του ως μάρτυρας, αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Στουρνάρας το Μάρτιο του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των δύο προστατευόμενων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.