Ο Νότης Μηταράκης δηλώνει στο «Μανιφέστο» αισιόδοξος ότι «με την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και τη δικαιοσύνη στο έργο μας η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει στις εκλογές του 2027 ενωμένη, ισχυρή και συσπειρωμένη» και εξηγεί γιατί: «Η Νέα Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο κόμμα με βιώσιμη πρόταση, που να απευθύνεται στον ελληνικό λαό, ούτε κάποιο πρόσωπο που να μπορεί να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας ζητάμε από τον βουλευτή Χίου ένα σχόλιο για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, δεδομένης της εύφλεκτης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο αύξησης ροών: «Με στρατηγικές αποφάσεις, καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο σύστημα υποδοχής και ασφαλείς, κλειστές και ελεγχόμενες δομές. Το ψηφιοποιημένο σύστημα ασύλου επιτρέπει γρηγορότερη διαχείριση των εισερχόμενων ροών χωρίς να διαταράσσονται οι τοπικές κοινωνίες».

Σας προβληματίζουν τα καθηλωμένα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας; Σε ποιον τομέα εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει όσο θα έπρεπε;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Οι συνεχείς γεωπολιτικές κρίσεις και οι επιπτώσεις τους σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, φυσικά επηρεάζουν τους πολίτες. Η γενικότερη ρευστότητα του πολιτικού συστήματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας ήταν γεμάτη κρίσεις. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, το μεταναστευτικό, άλλα τεχνικά ζητήματα, πετυχαίνοντας ωστόσο να αυξήσουμε το εισόδημα των πολιτών. Στη δεύτερη τετραετία, τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα και δύσκολα. Αυτό είναι κάτι που όλοι αναγνωρίζουν. Είμαι αισιόδοξος πως, με την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και τη δικαιοσύνη στο έργο μας –όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ– η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει στις εκλογές του 2027 ενωμένη, ισχυρή και συσπειρωμένη.

Πώς κρίνετε την κατάσταση στα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Μήπως τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουν επηρεάζουν και εσάς σε ό,τι αφορά τον εφησυχασμός σας ότι «παίζετε» χωρίς αντίπαλο;

Η ρητορική του λαϊκισμού και της τοξικότητας συχνά οδηγεί σε αδιέξοδο το κόμμα που την υιοθετεί. Αυτό συνέβη με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, αναμένουμε να δούμε από τον επανεκλεγέντα αρχηγό μια πολιτική αντιπρόταση, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουμε δει. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διχάζεται και να αναπαράγει την τοξικότητα του παρελθόντος στο εσωτερικό του. Φυσικά, η αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να αποσπάσει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της, και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο κόμμα με βιώσιμη πρόταση, που να απευθύνεται στον ελληνικό λαό, ούτε κάποιο πρόσωπο που να μπορεί να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Ακούτε τις «φωνές» συναδέλφων σας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για ελλιπή ενημέρωση από υπουργούς σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης;

Η Νέα Δημοκρατία είναι η πιο ενωμένη πολιτική παράταξη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Υπάρχει μεγάλη εσωτερική συνοχή και απόλυτη στήριξη στην ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από όλους τους βουλευτές. Εχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό μέχρι το 2027, όταν θα διεκδικήσουμε την τρίτη τετραετία μας ως κυβέρνηση, να είμαστε αποτελεσματικοί στο έργο μας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας διαδραματίζει πάντα ενεργό ρόλο και οι βουλευτές μας έχουν γνώμη και άποψη. Η συνεργασία μεταξύ βουλευτών και κυβέρνησης είναι εξαιρετική, και πρόσφατα επιταχύνθηκαν οι εσωτερικές διεργασίες για να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες πολιτικής συνδιαμόρφωσης.

Είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση αυξημένων ροών λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή; Εκτιμάτε ότι η τουρκική ηγεσία θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει ακόμη μία φορά το μεταναστευτικό;

Η διεθνής κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή. Εάν με ρωτούσατε το 2019, θα δυσκολευόμουν να απαντήσω, καθώς τότε η χώρα ήταν σε χάος, με παλιές δομές και δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου. Ωστόσο, με στρατηγικές αποφάσεις, καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο σύστημα υποδοχής και ασφαλείς, κλειστές και ελεγχόμενες δομές. Το ψηφιοποιημένο σύστημα ασύλου επιτρέπει γρηγορότερη διαχείριση των εισερχόμενων ροών χωρίς να διαταράσσονται οι τοπικές κοινωνίες. Είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη νέα μεταναστευτική κρίση. Η σχέση μας με την Τουρκία έχει περάσει σε νέο επίπεδο διαλόγου. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στο ζήτημα του μεταναστευτικού, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν.