«Η χώρα μας δεν φοβάται, δεν εκφοβίζεται, δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία της, ούτε όμως και επιτρέπει σε κανέναν να παρεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά της ζητήματα» ξεκαθαρίζει ο Νότης Μηταράκης απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλά στο «tomanifesto» για τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και προειδοποιεί την Άγκυρα ότι «είναι και ένα πεδίο όπου απαιτούνται συνέργειες και περισσή νηφαλιότητα. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνά (σ.σ. η Τουρκία) ότι αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να ’’ξεκλειδώσει’’ την υλοποίηση των θετικών –γι’ αυτήν– συμπεφωνημένων. Να συμμορφωθεί, δηλαδή, με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016».
Στη Ντόρα Κουτροκόη
Φοβάστε μία νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως τον Μάρτιο του 2020, από τον Ταγίπ Ερντογάν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στη γείτονα εν όψει των επερχόμενων τουρκικών εκλογών;
Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία, τον Μάρτιο του 2020, προσέκρουσε στην ετοιμότητα της χώρα μας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και στην άμεση αντίδραση των ευρωπαϊκών οργάνων που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Μια εκ νέου προσπάθεια εργαλειοποίησης θα αντιμετωπιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα και θα έχει την ίδια κατάληξη.
Η χώρα μας δεν φοβάται, δεν εκφοβίζεται, δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία της, ούτε όμως και επιτρέπει σε κανέναν να παρεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά της ζητήματα.
Είναι αλήθεια πως αντιμετωπίζουμε αυξημένη πίεση το 2022, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι το οποίο επισημαίνουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τα γεγονότα στον Εβρο και έπειτα, όμως, δεν μείναμε αδρανείς. Να σας θυμίσω ότι μέσα σε αυτήν την περίοδο, έχουμε ήδη υλοποιήσει την πρώτη επέκταση του φράχτη στον Εβρο και στόχος είναι να προχωρήσουμε τουλάχιστον με 80 χιλιόμετρα.
Ταυτόχρονα, εκπληρώσαμε το χρέος μας προς τους Ελληνες πολίτες, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, αλλά και τη διαπραγματευτική ισχύ της.
Είστε ικανοποιημένος από τα μηνύματα που στέλνει η Ευρώπη στην Αγκυρα ως απάντηση στις τουρκικές «ορέξεις» που ενδεχομένως επιφέρουν μια νέα μεταναστευτική κρίση;
Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών-μελών προς πάσα κατεύθυνση.
Η Τουρκία πρέπει να ανακτήσει συνειδητά το status ενός γείτονα που ενεργεί με λογική και πάντοτε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα διαχρονικά επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας. Αλλωστε είμαστε σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η άρση της απειλής βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα θετικό βήμα, καθώς σήμερα απαιτείται η ενότητα της συμμαχίας στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το μεταναστευτικό είναι και ένα πεδίο όπου με την Τουρκία απαιτούνται συνέργειες και περισσή νηφαλιότητα. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνά ότι αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να «ξεκλειδώσει» την υλοποίηση των θετικών –γι’ αυτήν– συμπεφωνημένων. Να συμμορφωθεί, δηλαδή, με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016.
Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης στη μέχρι τώρα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στη χώρα μας; Υπάρχει η απαιτούμενη σύμπνοια με τα υπόλοιπα κόμματα σε ζητήματα που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική;
Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα ιδεολογικά και συναισθηματικά φορτισμένο. Ειδικά στο θέμα της φύλαξης των συνόρων, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένες ροές και για πολλά συνεχόμενα έτη. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας εφάρμοσε αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική που βελτίωσε εμφανώς την εικόνα της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Από τη μία, η μείωση των ροών αναπόφευκτα στέρησε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια στα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Από την άλλη, ο περιορισμός των επιπτώσεων ανέτρεψε το κλίμα δυσπιστίας που ήταν διάχυτο στις τοπικές κοινωνίες.
Και είναι οι κάτοικοι των νησιών μας και τα δικαιώματά τους που βρέθηκαν εξαρχής στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Στόχοι που έλειπαν εμφανώς από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας και πάντα καλοδεχούμενη. Δεν πρέπει, όμως, οι ιδεοληψίες ορισμένων να «εξάγονται» και να πλήττουν τη χώρα μας, ειδικά όταν ήδη έχουν ελεγχθεί και απορριφθεί σχετικές καταγγελίες από την ΕΑΔ.
Θεωρώ, τέλος, ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποτελεί αφορμή για ενότητα και σύμπνοια με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όπως και άλλα εθνικά θέματα.
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για πρακτικές pushback τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα στον Εβρο. Στο θέμα αναφέρθηκε και η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ιλ. Γιόχανσον. Πρόσφατα μιλήσατε για το θέμα των επαναπροωθήσεων στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου. Τι μηνύματα λάβατε;
Θεώρησα χρέος μου να ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα πάντα με το κεκτημένο της Ε.Ε., να παρουσιάσω όλο το φάσμα του τουρκικού αναθεωρητισμού, καθώς και να καταρρίψω τις έωλες κατηγορίες για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις.
Μάλιστα, ανακοίνωσα τη δημιουργία θέσης μηχανισμού επιτήρησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με πρόταση της Ελλάδας και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία ακόμα δικλίδα ασφαλείας για τη διερεύνηση των καταγγελιών μετά τον εσωτερικό έλεγχο των Σωμάτων Ασφαλείας που εποπτεύεται από εισαγγελέα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ελληνική Δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα φυλάττει τα σύνορά της με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θυμίζω ότι η διαρκής επιτήρηση των συνόρων και η εξάρθρωση των δικτύων λαθροδιακίνησης είναι και μία βαθιά ανθρωπιστική αποστολή, καθώς οδηγεί σε σημαντική μείωση απωλειών ανθρώπινων ζωών.
Η χώρα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διαλύσει οριστικά τις όποιες αμφιβολίες εγείρονται γύρω από τη δράση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας, που καθημερινά επιχειρούν με αυτοθυσία στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.
Παρατηρείται έντονη πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους γύρω από όλα τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, την οικονομία και φυσικά τα εθνικά. Πιστεύετε κι εσείς, όπως άλλοι συνάδελφοί σας, ότι απομακρύνεται το σενάριο για εκλογές την άνοιξη του ’23;
Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο που της απομένει. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και πλέον πρέπει να μπει οριστικό τέλος στην εκλογολογία και τα διάφορα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων. Αλλά και στο τοξικό κλίμα που καλλιεργεί –σε κάθε ευκαιρία– η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, προκειμένου να μη διακυβευθεί η σταθερότητα και να μη διαταραχθεί η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.
Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Ευθύνη όλων των κομμάτων θα είναι ο σχηματισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν. Μιας κυβέρνησης που θα μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας μέσα στις πολλαπλές κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”