Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αγνοώντας το καλό της Ελλάδας, τονίζει στο «tomanifesto» o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το πρόσφατο περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Εβρο. Παράλληλα, περιγράφει το πώς και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επέκταση του φράχτη ούτως ώστε η χώρα μας να ενισχύσει περαιτέρω τα σύνορά της, κόβοντας τις ορέξεις της Αγκυρας για περαιτέρω εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

 

Στην Ντόρα Κουτροκόη

 

Γίνατε κι εσείς σοφότερος από τη συζήτηση στη Βουλή και τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη;

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στη στιβαρή θέση της κυβέρνησης πως η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί. Κατά την ομιλία του και τις παρεμβάσεις του στη Βουλή επεσήμανε ότι από την αρχή κινήθηκε και θα συνεχίσει να κινείται σε θεσμικό επίπεδο τόσο για την υπόθεση αυτή καθαυτήν όσο και για την προώθηση νέων ρυθμίσεων με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία της ΕΥΠ προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, χωρίς όμως να υπονομευτεί η αποστολή της. Στο όνομα της διαφάνειας, όμως, δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως έγινε στην πρόσφατη ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Παράλληλα είναι πασιφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό θέμα, διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Να παρουσιάσουν ένα γεγονός –για το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί τη διαλεύκανσή του– ως μια δήθεν γενικευμένη κατάσταση και μια επιχειρησιακή αστοχία ως τάχα πολιτική εντολή της κυβέρνησης, εντολή η οποία υποτίθεται θυμίζει κάποιες αρνητικές στιγμές από το παρελθόν.

 

Εντέλει και με την απόσταση του χρόνου μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς συνέβη στη νησίδα του Εβρου;

Είναι πρόδηλο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η χώρα μας εκπλήρωσε με ταχύτητα το ανθρωπιστικό καθήκον της, προσφέροντας υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στην ομάδα των 38 μεταναστών μόλις εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Και βέβαια είναι αποδεδειγμένο –παρά τις προσπάθειες δημιουργίας σύγχυσης από τον ΣΥΡΙΖΑ– ότι απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν υπήρξε εντός ελληνικού εδάφους. Ενα πεντάχρονο κορίτσι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, έχασε τη ζωή του όσο βρισκόταν στην τουρκική πλευρά από δάγκωμα σκορπιού και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικοινώνησε, από την πρώτη στιγμή, με την Υπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, καθώς και με τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να συμβάλουν στη μεταφορά της σορού από την Τουρκία, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με αξιοπρέπεια η ταφή του εφόσον το επιθυμεί η οικογένειά του. Αλλωστε, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, οι τουρκικές αρχές ήταν αυτές που προχώρησαν και μάλιστα τουλάχιστον τρεις φορές σε βίαια «push forward» με στόχο να τους εξαναγκάσουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσω πως από την έως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες, τις οποίες και θα καταθέσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες όπως ανέφερα και στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.

 

Υπάρχει ενιαίο μέτωπο ή και κοινή αντίληψη συνολικά στο πολιτικό σύστημα για τα θέματα αυτά; Σας ρωτώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σας καταγγέλλει μονίμως για έλλειψη ανθρωπισμού κ.λπ.

Η Ελλάδα ασκεί τη συνταγματική υποχρέωσή της ως μέλος της ΕΕ και φυλάττει τα σύνορά της με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου. Μειώσαμε κατά 88% τις συνολικές ροές. Από 72.422 το 2019, έπεσαν στις 8.745 το 2021, μία επίδοση που αποτελεί τη χαμηλότερη της δεκαετίας, με το 2022 να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά. Παράλληλα, επιταχύναμε τις διαδικασίες ασύλου, διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από τους παράνομους μετανάστες και αναλάβαμε τον έλεγχο των δομών φιλοξενίας, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ολα τα παραπάνω τα πετύχαμε προσφέροντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτήν τη στιγμή φιλοξενούμε 18.000 αιτούντες άσυλο σε δομές, από 92.000 που είχαμε το 2020, ενώ από 121 οι δομές είναι σήμερα 34 και εντός της χρονιάς κλείνουν ακόμη δύο, με μία εξ αυτών να είναι ο Ελαιώνας. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται επίκληση του ανθρωπισμού. Ενδεικτικά μόνο να θυμίσουμε ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είχε αποτέλεσμα την τριετία 2015-2018 να έρθουν στη χώρα μας πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η κατάσταση αυτή δοκίμασε τα όρια της κοινωνικής συνοχής στις περιοχές που σήκωσαν μεγάλο βάρος, όπως τα νησιά μας, ενώ ντρόπιασε την Ελλάδα σε όλον τον πλανήτη λόγω των τραγικών εικόνων σε Μόρια και Ειδομένη.

 

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ «πατάει» πάνω σε όσα γράφουν κάποια ξένα μέσα ή και ΜΚΟ προκειμένου να σας καταλογίσει πρακτικές Ορμπαν;

Είναι πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ μέσω φιλικών τους δημοσιογράφων να καταγγέλλουν την Αθήνα διεθνώς και στη συνέχεια να κάνουν εισαγωγή των ειδήσεων στη χώρα μας ως δήθεν παρεμβάσεις διεθνών ΜΜΕ. Το ίδιο κάνουν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να θυμίσουμε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου και Αρβανίτης κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν μιλώντας για επαναπροωθήσεις στον Εβρο, λες και τους είναι παντελώς άγνωστα όλα όσα κάνει στα σύνορα η Τουρκία. Είναι αδιανόητο την ώρα που η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό σε βάρος της χώρας μας, ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνά για πολλοστή φορά το δάχτυλο και να επιχειρεί να υπονομεύσει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας. Σε εθνικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, θα περίμενε κανείς να μην παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και το αντικυβερνητικό μένος τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αγνοώντας το καλό της Ελλάδας.

 

Ποια είναι η πραγματικότητα με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τους πρόσφυγες-μετανάστες; Τις βάζετε όλες στην ίδια μοίρα;

Ενας από τους πρώτους στόχους που θέσαμε ως κυβέρνηση με την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν να βάλουμε μία τάξη στο χάος που επικρατούσε όσον αφορά τη δραστηριότητα των ΜΚΟ που ασχολούνταν με θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Το πετύχαμε με το Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ, το οποίο προβλέπει την πιστοποίηση τόσο των οργανώσεων όσο και όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία τους. Σημειώνεται πως προβλέπεται συστηματικός και αυστηρός έλεγχος καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή όσων δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, δεν θα διστάσουμε να προβούμε κατά περίπτωση σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες εάν κρίνουμε πως ΜΚΟ παραβιάζουν συγκεκριμένους κανόνες ή επιχειρούν να παραπλανήσουν τις αρχές.

 

Είναι τόσο ανησυχητική η κατάσταση στον Εβρο που απαιτείται περαιτέρω φύλαξη και επέκταση του φράχτη;

Το πρόσφατο περιστατικό στον Εβρο αποδεικνύει περίτρανα την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, «παίζοντας» με τις ανθρώπινες ζωές. Η πρακτική της «ως διά μαγείας» εμφάνισης μεταναστών σε ακατοίκητες νησίδες του Εβρου είναι μια νέα μέθοδος των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης που πρέπει να καταδικαστεί άμεσα από το σύνολο των ευρωπαϊκών οργάνων. Μάλιστα στις 27 Ιουνίου έθεσα το θέμα στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντίστοιχα παρατηρούμε μια πίεση στα θαλάσσια σύνορα και τον πλου μεγάλων ιστιοπλοϊκών με προορισμό την Ιταλία διαμέσου της χώρας μας να αναδεικνύεται σε νέα πρακτική των κυκλωμάτων. Οι προσπάθειες αυτές, όμως, προσκρούουν στην αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να διαφυλάξουν τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πολιτική της Ελλάδας έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Καθώς η Τουρκία δεν ελέγχει, από επιλογή προφανώς, τα δυτικά της σύνορα, κατά παράβαση και του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

 

Ως προς τον φράχτη, μπορείτε να δώσετε κάποια χρονοδιαγράμματα; Με τα χρήματα τι θα γίνει;

Η επέκταση του φράχτη στον Εβρο σε όλο το μήκος του, καθώς και η αύξηση των μέσων επιτήρησης, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, είναι αυτονόητες πτυχές της ενισχυμένης πολιτικής φύλαξης των συνόρων μας. Η διαδικασία επέκτασης του φράχτη θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσα από έναν διαγωνισμό τύπου συμφωνία-πλαίσιο, που αποτελεί και τη βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να προκύψει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνόρων, που διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά θα εξεταστούν και άλλες πηγές. Η ουσία είναι να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το έργο. Δεν μένουμε όμως σε αυτά. Παράλληλα αποφασίστηκε η ενίσχυση όλων των εποπτικών μέσων τόσο για τα χερσαία όσο και για τα θαλάσσια σύνορά μας, ενώ μέσα στον χειμώνα θα προστεθούν άλλοι 250 συνοριοφύλακες που μπορούν να ενισχύσουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.