Το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να επιλέγει η ίδια για τον εαυτό της είναι αναμφισβήτητο. Γι’ αυτό ήδη εδώ και πολλά χρόνια το δικαίωμα στην τεχνητή διακοπή της κύησης είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο στη χώρα μας. Η ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει αυτό το δικαίωμα ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της υγείας κάθε γυναίκας και η ελεύθερη επιλογή της να γίνει μητέρα στο μέλλον.

Ερευνες έχουν δείξει ότι η αυστηρή νομοθεσία και η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν μειώνουν τα ποσοστά των αμβλώσεων· αντιθέτως, οδηγούν τις γυναίκες σε αμβλώσεις υπό συνθήκες απειλητικές για τη ζωή τους και τη σωματική ακεραιότητά τους. Οι παράνομες αμβλώσεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία των γυναικών και παράλληλα προκαλούν όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων γυναικών, ενώ δεν αποκλείεται η ύπαρξη οικονομικής εκμετάλλευσης των γυναικών λόγω «συνέργειας στην παρανομία».

Επιπλέον, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι αμβλώσεις που πραγματοποιούνται από μη εκπαιδευμένα άτομα που χρησιμοποιούν επικίνδυνες μεθόδους, όπως η εισαγωγή ξένων αντικειμένων και η χρήση φυτικών παρασκευασμάτων και μπορεί να περιλαμβάνουν και ημιτελή αποβολή, έχουν αποτέλεσμα υψηλό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας.

Φυσικά, η νομοθεσία για την άμβλωση διαφέρει από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν χώρες στις οποίες ισχύει καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων. Υπάρχουν χώρες με μειωμένους περιορισμούς για την άμβλωση και χώρες που επιτρέπουν την άμβλωση στο πρώτο τρίμηνο χωρίς περιορισμό ως προς την αιτία διακοπής της κύησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα κράτη δεν πρέπει να αγνοούν την κοινωνική πραγματικότητα και οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι οι αμβλώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται υπό καθεστώς παρανομίας. Γιατί όσο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια για την επίτευξη ασφαλούς, οικονομικά προσιτής, γεωγραφικά προσβάσιμης και χωρίς διακρίσεις άμβλωση, τόσο θα καταφεύγουν σε κάθε μέσο και κάθε πρακτική.

Το σημαντικότερο, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σε θέματα πρόληψης της υγείας, οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και η ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών, ώστε να γνωρίζουν πώς να προσεγγίζουν τα παιδιά και να τα ενημερώνουν εγκαίρως και σωστά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα έχει αναγνωρίσει τον οικογενειακό προγραμματισμό όχι μόνο ως επιλογή των νέων, αλλά ως αναφαίρετο δικαίωμα.

Η κυβέρνησή μας, θέλοντας να συμβάλει στη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων, έχει εντάξει στα σχολεία όλης της χώρας τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», τα οποία περιλαμβάνουν θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, γνωριμίας με το σώμα, ψυχικής και συναισθηματικής υγείας και αλληλοσεβασμού. Παράλληλα, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 έχουμε προβλέψει σχετικές δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και στοχευμένων κοινωνικών ομάδων με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την αναπαραγωγική υγεία.

 

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”