Νέος νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί στην Αγγλία προβλέπει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαγορεύεται χωρίς ουσιαστική αιτία να προβούν σε έξωση στους ενοικιαστές ως μέρος της αναμόρφωσης του ιδιωτικού τομέα ενοικίασης στην Αγγλία. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή θα καταργήσει τις εξώσεις χωρίς αιτία και θα τερματίσει τις απαγορεύσεις στους ενοικιαστές που διεκδικούν επιδόματα. Το νομοσχέδιο θα διευκολύνει επίσης τους ιδιοκτήτες να ανακτήσουν ακίνητα από αντικοινωνικούς ενοικιαστές.

Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές για τη στέγαση είπαν ότι το νομοσχέδιο ήταν μια «τεράστια ευκαιρία» για τη βελτίωση της ζωής των 11 εκατομμυρίων ενοικιαστών στην Αγγλία. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται και η δυνατότητα των ενοικιαστών να έχουν ένα κατοικίδιο στο σπίτι τους, για το οποίο ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί αδικαιολόγητα να αρνηθεί.

Επίσης καθίσταται παράνομη η άρνηση ενός ιδιοκτήτη να ενοικιάσει σε οικογένειες με παιδιά ή σε εκείνες που λαμβάνουν επιδόματα. Τους τελευταίους μήνες, οι ακτιβιστές της στέγασης έχουν ασκήσει αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση να προωθήσει επειγόντως το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Εδώ και καιρό ζητούσαν απο την κυβέρνηση να προωθήσει επειγόντως το πακέτο μεταρρυθμίσεων, ώστε οι ενοικιαστές να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλή και οικονομικά σπίτια, απαλλαγμένα από αυθαίρετες εξώσεις και κλιμακούμενες αυξήσεις ενοικίων.

Ωστόσο άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές, έχουν προειδοποιήσει ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αναγκάσει περισσότερους ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν την αγορά και να μειώσουν την προσφορά ενοικιαζόμενων ακινήτων.

Πέρυσι, έρευνα από το Shelter, μια φιλανθρωπική οργάνωση στέγασης, ανέφερε ότι σχεδόν 230.000 ιδιώτες ενοικιαστές είχαν λάβει ειδοποίηση έξωσης χωρίς δική τους υπαιτιότητα από τον Απρίλιο του 2019.