Απόψε, Δευτέρα, λίγο πριν τις 23:00, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 18 που είχαν προσαχθεί κατά τη διάρκεια αστυνομική επιχείρησης που έγινε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία τελούσε υπό κατάληψη.
Πιο συγκεκριμένα, οι έξι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι γύρω στις 21.00 και περίπου δύο ώρες αργότερα αφέθηκαν και οι άλλοι 12. Σημειώνεται πως η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των πρυτανικών Αρχών καθώς ομάδα νεαρών ατόμων παρεμπόδισε την είσοδο προσωπικού και φοιτητών στο κτίριο.
Για τις προσαγωγές είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ από νωρίς το απόγευμα βρέθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής αρκετοί φοιτητές αλλά και στελέχη κομμάτων, διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές των νεαρών.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τις προσαγωγές:
«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές. Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής».
Κοσμήτορας Νομικής ΔΠΘ: Οι φοιτητές κάλεσαν την αστυνομία
Λίγες ώρες μετά την επέμβαση από αστυνομικές δυνάμεις στη Νομική Κομοτηνής, ο Μιχάλης Χρυσομάλλης, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, δήλωσε ότι οι φοιτητές ήταν εκείνοι που κάλεσαν την ΕΛ.ΑΣ. στη σχολή και πως η κατάληψη έγινε από μία μειοψηφία φοιτητών. «Την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών έκρινε ότι αυτή η ενέργεια είναι παράνομη» πρόσθεσε ο κοσμήτορας της Νομικής.
Όσον αφορά στην αναβολή των εξετάσεων, ο κ. Χρυσομάλλης ξεκαθάρισε τα εξής: «Μία ομάδα επέμεινε στην κατάληψη και επέβαλε σε μένα να αναβάλω τις εξετάσεις. Εγώ αρνήθηκα να αναβάλω τις εξετάσεις».
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, όταν έγινε η κατάληψη « και για να αποφευχθούν τα χειρότερα ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων, κι έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις».
«Τότε η πλειοψηφία του Συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως φοβισμένους κι ανήμπορους κι απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον κ.Χρυσοχοϊδη» συνέχισε ο κοσμήτορας.
Τόνισε, δε, ότι στη Νομική ήρθαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από διαφορετικές πόλεις. «Εγω δεν έχω αρμοδιότητα να καλέσω την Aστυνομία, την είχε είτε ο πρύτανης είτε η Αστυνομία αυτεπαγγέλτως» συμπήρωσε.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Χρυσομάλλης με επείγουσα ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως η εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου αναστέλλεται για το υπόλοιπό της λόγω της κατάληψης. Από εδώ και στο εξής «θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολοιπόμενα μαθήματα προς εξέταση».