Νίκος Τορναρίτης: Η Τουρκία έχει χάσει το παιχνίδι στα ενεργειακά

by Manifesto

Στο Κανάλι 1 και τον Χάρη Παυλίδη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίκος Τορναρίτης.

Ο Ν. Τορναρίτης αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις εκτιμώντας πως «στο τέλος της ημέρας δεν θα πετύχουν οι στόχοι των Τούρκων» .

Όπως εξήγησε «η ανησυχία είναι δεδομένη γιατί τα ερευνητικά σκάφη είναι εντός των πυλών, στα οικόπεδα τα οποία έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Από εκεί και πέρα πρέπει να αντιδράσουμε συντονισμένα και σοβαρά. Για κανένα λόγο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σπείρουμε τον πανικό στους πολίτες. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό έχει χάσει το παιχνίδι που αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή μας. Οι ΗΠΑ έχουν πάρει θέση, το Ισραήλ επίσης όπως και η ΕΕ». Σύμφωνα με τον Νίκο Τορναρίτη «η Τουρκία διεκδικεί τον δικό της ρόλο με μέσα που κινούνται εκτός του διεθνούς δικαίου. Εμείς έχουμε αποταθεί στην ΕΕ και ζητήσαμε κυρώσεις χωρίς να ευελπιστούμε ότι θα είναι τέτοιου χαρακτήρα που να αποτρέψουν την Τουρκία από το συνεχίσει αυτές τις έκνομες ενέργειες».

Εκτίμησε πως παρά τις προκλήσεις «είναι δύσκολο να υπάρξει αποτέλεσμα. Έχουμε την αλήθεια και το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Στο τέλος της ημέρας θα πείσουμε. Και θα πείσουμε γιατί μέσα στις έκνομες πράξεις της Τουρκίας παρεμβαίνουν και δικαιώματα και συμφέροντα άλλων κρατών της περιοχής. Και είναι και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ η οποία αποσκοπεί στην απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο».   

Ο Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως «πιστεύω στον ηγέτη που έχετε σήμερα στην Ελλάδα και πιστεύω πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Ελλάδα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα