Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, στους δημοσιογράφους Αντώνη Δελατόλα και Νίκο Χατζηνικολάου. Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα του φυλακισμένου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο κύριος Παππάς είπε «Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι μόνο διμερές. Είναι θέμα διεθνές και θα πρέπει οποιαδήποτε επιλογή να διαφυλάσσει αυτή τη στρατηγική. Η ελληνική διπλωματία να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να μη γίνει εργαλειοποίηση σε τέτοιο βαθμό, αυτού του θέματος, με κομματικές προτεραιότητες». Σωστά σημειώνει ότι δεν είναι διμερές το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά διεθνές, καθώς η παράνομη φυλάκισή του από το αλβανικό κράτος λόγω και του καθεστώτος του, ως υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς καθιστά το θέμα διεθνές.

Όμως το σχόλιο περί «εργαλειοποίησης με κομματικές προτεραιότητες», είναι παντελώς άστοχο. Η τυχόν εκλογή του Φρέντι Μπελέρη με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, σημαίνει ότι αναγκαστικά και λόγω της ορκωμοσίας του ως ευρωβουλευτής, θα πρέπει να αποφυλακιστεί. Επί πλέον, δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, από έναν Βορειοηπειρώτη, ο οποίος γνωρίζει καλά -και από πρώτο χέρι- τις κατάφωρες παραβιάσεις δικαιωμάτων που υφίστανται οι Βορειοηπειρώτες από το αλβανικό κράτος. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πιεστεί προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τους κανόνες του Κράτους Δικαίου και η Αλβανία, εφόσον είναι μια χώρα σε καθεστώς υπό ένταξη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση λοιπόν που θα εκλεγεί, οφείλουν άπαντες οι ευρωβουλευτές που θα αναδείξουν οι κάλπες του Ιουνίου, όλων των κομμάτων, να στηρίζουν την φωνή του Φρέντι Μπελέρη, ως φωνή της ελληνικής μειονότητας.

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Αντώνης Δελατόλας: «Ακούγοντας κύριε Παππά το δελτίο πριν και ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο -δεν σας βάζω στην κρίση ποιους θα βάλει, δικαίωμά του- αλλά ακούγεται το όνομα του κυρίου Μπελέρη, που είναι ο φυλακισμένος δήμαρχος της Χειμάρρας, στην Αλβανία. Θέλω τη γνώμη σας, αν μια τέτοια υποψηφιότητα, θα δημιουργούσε κατά την εκτίμησή σας πρόβλημα, στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στο ευρωπαϊκό πεδίο ακόμη».

Νίκος Παππάς: «Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι μόνο διμερές. Είναι θέμα διεθνές και θα πρέπει οποιαδήποτε επιλογή να διαφυλάσσει αυτή τη στρατηγική. Η ελληνική διπλωματία να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να μη γίνει εργαλειοποίηση σε τέτοιο βαθμό, αυτού του θέματος, με κομματικές προτεραιότητες».