«Εμπρός - Πίσω» για την οικονομία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη οικονομίας του κόμματος, Νίκου Παππά,, ο οποίος δείχνει τις αναχρονιστικές απόψεις που οδηγούν σε ένα βαθύ σοβιετικό καθεστώς, ελπίζοντας σε λεφτόδεντρα.
Ειδικότερα, η τοποθέτηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κύρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τις επικίνδυνες για την ελεύθερη οικονομία απόψεις όπου υποστηρίζει: «Αναγκαία μια δημόσια τράπεζα - Να επανέλθουν ο 13ος και 14ος μισθός, να στηριχθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
«Συζητούμε για μια διεθνή δημόσια τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα δεν έχει δημόσια τράπεζα. Και δεν έχει, με δική σας επιλογή. Το δημόσιο είχε τεράστιες συμμετοχές σε τράπεζες, αλλά τις πουλήσατε άρον άρον και ο Έλληνας φορολογούμενος ζημιώθηκε κατά 40 δισ. ευρώ», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως επεσήμανε, «μία δημόσια τράπεζα θα πιέσει τον ανταγωνισμό προς τα κάτω», στηρίζοντας και τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Πρόσθεσε δε ότι «στη συνάντηση που είχαμε με εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ενημερωθήκαμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν γενικώς αποκλεισμένες. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν πρόσβαση μόνο 60.000 επιχειρήσεις». Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για παροχή στοιχείων σε σχέση με τις τελικές δαπάνες του Ταμείου, καθώς και την αλληλογραφία της αρμόδιας υπηρεσίας με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα Fake News για τις τράπεζες
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσπαθώντας να περιορίσει τις θετικές αντιδράσεις των πολιτών για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών, καταφεύγει σε Fake News, υποστηρίζοντας αυθαίρετα ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις στο ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών ήταν αποτέλεσμα της υποχρέωσης της χώρας να εφαρμόσει τον Κανονισμό 886 του 2024 και ότι με τον τρόπο «που φέρατε τις ρυθμίσεις, παίρνετε μόνο 150 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες όταν αυτές εισπράττουν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από προμήθειες». Στο ίδιο πλαίσιο, ρώτησε τον παριστάμενο κ. Παπαθανάση, «πότε θα φέρετε για εφαρμογή την οδηγία 2225 που προβλέπει πλαφόν στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων».
Κούφιες υποσχέσεις... και λεφτόδεντρα
Ο Νίκος Παππάς, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «υπνοβατεί προς τις νέες συνέπειες προδιαγραφόμενων αναταραχών (π.χ. εξελίξεις στη Συρία, απόφαση ΗΠΑ για δασμούς, κ.ά.)», υπερασπίστηκε την πρόταση του κόμματός του για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, λέγοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος καλύπτεται από τα υψηλά υπερπλεονάσματα. Επικαλέστηκε δε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα, «ο οποίος στα συμπεράσματα της έκθεσής του για την Κοινή Αγορά λέει ότι θα πρέπει οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων να μην παρεμποδίζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Είμαστε τελευταίοι στην κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις. Η Ευρώπη έχει στόχο να πάει στο 80% και εμείς είμαστε στο 25%», είπε.
Κάλεσμα για στήριξη Κατσέλη
Τέλος, ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την υποψήφια για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας και την περιγραφή, που είχε δώσει από τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ο επόμενος ΠτΔ, «αποκαλύφθηκε το σχέδιο Μητσοτάκη, το οποίο είχε δρομολογηθεί από το 2019 και από την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός θέλει να υποβιβάσει όλες τις άλλες προβλεπόμενες εξουσίες από το Σύνταγμα […] Υπάρχει ακόμα χρόνος για ευρύτερες συναινέσεις στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη».