Θετική αξιολόγηση για την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε σε δήλωσή του  ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Νίκος Παπαθανάσης την εκταμίευση των 3,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα θετική αξιολόγηση, και μάλιστα σε κορυφαίο θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα και για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ειδικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

Παπαθανάσης: Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε ευρώ 

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως η συγκεκριμένη εκταμίευση συνδέεται άμεσα με κρίσιμα έργα και μεταρρυθμίσεις που αναμένονται: «Η εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ για δάνεια και επιχορηγήσεις, συνδέεται άμεσα με την πρόοδο υλοποίησης του δανειακού προγράμματος και κρίσιμων έργων και μεταρρυθμίσεων. Όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του κράτους και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 συμπολίτες μας, η λειτουργία 50 Μονάδων Ψυχικής Υγείας, η ηλεκτροκίνηση, η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτινων πόρων κ.ά.».

Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας: «Με την ίδια συστηματικότητα και σοβαρότητα συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε ευρώ, στο δρόμο της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, και με πρόταγμα την αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους συμπολίτες μας».

Καβαλάκης: Απολύτως προφανής η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη σχετικά με την εκταμίευση και στον λογαριασμό του στο X, γράφοντας: «Η σημερινή εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για δάνεια και επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών μας για την ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το 2023 κλείνει με θετικές ειδήσεις για την εθνική μας οικονομία. Το 2024 συνεχίζουμε την ανοδική πορεία της χώρας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και βελτιώνοντας την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Η σημερινή εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων 3,6 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τη χώρα μας καθιστά πλέον απολύτως προφανή τη σημασία αυτού του πολύτιμου αναπτυξιακού εργαλείου, τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του αλλά και την ταχύτητα των διαδικασιών που το χαρακτηρίζει. Ταυτόχρονα καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια που ήδη καταβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να υλοποιούνται τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις για να αξιοποιηθούν συνολικά οι πόροι, με καθολικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών».