Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Οκτωβρίου 2024 στο Λουξεμβούργο. Στη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν καίρια ζητήματα για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, με έμφαση στην ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.  

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, «έχει απορροφήσει μεγάλη πίεση εφαρμόζοντας μια πολιτική για την παράνομη μετανάστευση που είναι σκληρή αλλά δίκαιη, και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο, ώστε άπαντες να σεβαστούν όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου. Ήτοι, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά ευρωπαϊκά, σύμφωνα με το πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών». 

Παράλληλα, ο υπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και εξέφρασε την υποστήριξή του για μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης, η οποία θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία όλων των Ευρωπαίων πολιτών. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε σειρά σημαντικών διμερών συναντήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργούς ευρωπαϊκών χωρών, όπως την εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, κα Nina Gregori, την υπουργό Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης της Ισπανίας, κα Elma Sáiz, τον υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ελβετίας, κ. Beat Jans, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Bruno Retailleau. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μάνος Λογοθέτης.