Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στην κυβέρνηση. Ετσι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε. Ο Μακεδόνας πολιτικός τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό σε ένα νευραλγικό υπουργείο, αυτό της Μετανάστευσης και του Ασύλου. Αλλωστε, με το αντικείμενο είχε εξοικειωθεί στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργoύ Εθνικής Αμυνας. Τότε, από το 2019 ως το 2023, δημιούργησε μαζί με τον Νίκο Δένδια το καλύτερο δίδυμο ΥΠΑΜ – ΥΠΕΞ, που είχε εδώ και πάρα πολύ καιρό η χώρα. Στην κρίση που ξέσπασε στις 28 Φεβρουαρίου 2020, στη μεθόριο με την Τουρκία, όταν η Αγκυρα αποπειράθηκε να περάσει στην Ευρώπη από τα σύνορά μας μεγάλο αριθμό μεταναστών, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έδωσαν ένα ηχηρό μάθημα στην τουρκική πλευρά, αποτρέποντας με επιτυχία τις παράνομες εισόδους στην ελληνική επικράτεια.
Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης είναι γιος του δικηγόρου και επί σειρά ετών προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννη Παναγιωτόπουλου και ανιψιός του υπουργού στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και επί μακρόν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παναγιωτόπουλου. Είναι πανίσχυρος στον Νομό Καβάλας όπου εκλέγεται: από τα 34.286 ψηφοδέλτια που πήρε εκεί η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου του 2023, 26.269 έφεραν σταυρό προτίμησης για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Με λίγα λόγια, 76,61% των εκλογέων που ψήφισαν την παράταξη τον στήριξε. 76,61%! Το πανύψηλο αυτό ποσοστό όντως συνιστά ρεκόρ και τα λέει όλα για τη δημοτικότητά του στην Καβάλα.
Ξέρει τις παγίδες
Το έργο που ανέλαβε ο Μακεδόνας πολιτικός είναι δύσκολο. «Το μεταναστευτικό είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση», δήλωσε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της παραλαβής των καθηκόντων του, προσθέτοντας ότι έχει και «την εθνική του διάσταση, που είναι και αυτή πολυπαραγοντική και έχει να κάνει με το κομμάτι της ασφάλειας, όσον αφορά την προστασία των συνόρων της χώρας και έχει να κάνει με το κομμάτι της οικονομίας». Το μεταναστευτικό παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα σε όλο τον κόσμο. Εργαλειοποιείται από τους εχθρούς της χώρας μας και δυστυχώς και από την εθνομηδενιστική αντιπολίτευση, προκειμένου να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας και να πληγεί και η εικόνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι παγίδες που κρύβει η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι πολλές. Η κατασκευασμένη ιστορία της μικρής Μαρίας είναι χαρακτηριστική τού μέχρι που μπορεί να φτάσουν κάποιοι, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, προκειμένου να «ρημάξουν» την εικόνα της χώρας μας και της κυβέρνησής της. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όμως ξέρει με ποιους και με τι έχει να κάνει.
Στις προ ημερών κατηγορίες του BBC εναντίον της χώρας μας για δήθεν «παράνομες επαναπροωθήσεις», ο υπουργός Μετανάστευσης είπε διά συνέντευξής του στην εφημερίδα «Απογευματινή», ότι «το ντοκιμαντέρ και οι καταγγελίες που εμπεριέχονται μέσα σε αυτό για τη δράση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, έρχεται να προστεθεί σε αρκετές ακόμη γνωστές προσπάθειες από το παρελθόν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και αρνητική εικόνα για τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ανάλογο δημοσίευμα που παίρνει διαστάσεις σπανίως αναφέρονται οι χιλιάδες ζωές που έχουν σώσει και σώζουν σε καθημερινή βάση, εδώ και χρόνια, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, κι αυτό είναι σαφώς άδικο για τις ελληνικές αρχές». Και ζήτησε στο πλαίσιο μιας αντικειμενικής διερεύνησης «οι πηγές του ντοκιμαντέρ να μην εξαντλούνται στις μαρτυρίες της τουρκικής Ακτοφυλακής και εκπροσώπων ΜΚΟ». Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Οι στρατηγικοί στόχοι της γείτονος δεν αλλάζουν. Οφείλουμε, όμως, αυτήν την ώρα να επιμείνουμε στην προσπάθεια για συνεννόηση».
Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς το ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, οι εν εξελίξει πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση και άλλοι παράγοντες αστάθειας προδιαγράφουν αυξητική τάση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ολα τα παραπάνω συντελούν στην ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση όλων όσοι εμπλέκονται με τη μετανάστευση και το άσυλο».