Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο Πανεπιστήμιο στη χώρα μας, αποτέλεσε από τη στιγμή της ίδρυσής του εν έτει 1837 πυλώνα συγκρότησης και οργάνωσης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όπως αναφέρει αναλυτικά στη σχετική συνέντευξή του στο MEGA ο Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος, επ’ αφορμή και της πρόσφατης εορτής της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εξαρχής το πανεπιστημιακό δυναμικό που το στελέχωσε, ενέπνευσε και εμφύσησε άρτιες επιστημονικές γνώσεις στους φοιτητές, εφάμιλλες ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της εποχής. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποκαλούσε το ΕΚΠΑ ως εθνικό σπίτι της Ελλάδας διακρίνοντας αμέσως το πνεύμα του Πανεπιστημίου και την ιστορία που θα διαδραμάτιζε εφεξής για το ελληνικό κράτος. Οι δε απόφοιτοί του έχουν διακριθεί σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ποιον να πρωτοαναφέρει κανείς; Από τον Χαρίλαο Τρικούπη ως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Οδυσσέα Ελύτη ως τον Νίκο Καζαντζάκη. Ο δε Κωστής Παλαμάς, εκτός από απόφοιτος του ΕΚΠΑ, διατέλεσε επί 31 έτη Γραμματέας του Πανεπιστημίου.

Το ΕΚΠΑ συνδέεται με κάθε σελίδα της ιστορίας του ελληνικού κράτους και εξελίσσεται συνεχώς ανταποκρινόμενο στα καλέσματα των καιρών. ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ των 200 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και 1 μεταξύ των πανεπιστημίων της νοτιοανατολικής

Ευρώπης, σύμφωνα με έγκυρες έρευνες. Οι, δε, μελέτες που διεξάγονται στα πλαίσια της έρευνας που διάγουν τα εργαστήρια του ΕΚΠΑ είναι πρωτοπόρες και εντυπωσιακές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έργο της ομάδας του καθηγητή Ιατρικής Φυσικής – Νανοϊατρικής και αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας ΕΚΠΑ, Στάθη Ευσταθόπουλου, πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και στον τρόπο που δύναται να χρησιμοποιηθεί ώστε να προληφθεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου, μέσω της δημιουργίας ενός σχετικού προγράμματος αξιολόγησης κινδύνου που έχει κάποιος για να πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Παράλληλα, το ΕΚΠΑ, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού και διδακτικού του έργου αλλά και της διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με την κοινωνία, προσφέρει πάνω από 1.100 προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, διάρκειας από 2 εβδομάδων έως και 1 έτους απευθυνόμενα σε εργαζομένους και ανέργους για την απόκτηση περαιτέρω γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο ethnos.gr, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Κέντρου Επιμόρφωσης και ∆ιά Βίου Μάθησης, καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης. Μετά την ολοκλήρωση, δε, των εν λόγω προγραμμάτων χορηγείται σχετική πιστοποίηση.

Ένα Πανεπιστήμιο με βαριά παρακαταθήκη, ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα με ποιότητα στην παρεχόμενη γνώση, με στελέχη ικανά να το εξελίσσουν και να το προβάλουν ανά τον κόσμο, καταξιώνοντας τη χώρα μας!