Τα GR-ECO Islands που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιπροσωπεύουν μια θετική πρωτοβουλία για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα GR-ECO Islands είναι ένα οικολογικό project που στοχεύει στη δημιουργία νέων, βιώσιμων νησιών μέσω της ανακύκλωσης και της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των GR-ECO Islands είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Με την ανακύκλωση και τη χρήση ανανεώσιμων ενεργειών, τα νησιά θα είναι αυτόνομα από ενεργειακής άποψης, με χαμηλή εκπομπή CO2 και ελάχιστες επιπτώσεις στη φυσική ομορφιά του τοπίου. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και στη δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού προορισμού.

Επιπλέον, η υλοποίηση των GR-ECO Islands αναμένεται να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, ενθαρρύνοντας τον τοπικό πληθυσμό να παραμείνει στα νησιά, αλλά και να βελτιώσει τις οικονομικές του δυνατότητες. Αποτελούν άρα έναν εξαιρετικό τρόπο για να προάγουμε την αειφόρο ανάπτυξη και να σταματήσουμε να αφήνουμε τους φυσικούς πόρους της χώρας μας ανεκμετάλλευτους, αντί να τους αξιοποιούμε με υπευθυνότητα.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η δημιουργία των GR-ECO Islands θα ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μοναδικές φυσικές ομορφιές, να απολαύσουν βιώσιμα καταλύματα και να απολαύσουν δραστηριότητες που σέβονται το περιβάλλον. Το τουριστικό εισόδημα θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην πρόοδο των νησιωτικών κοινοτήτων.

Συνοψίζοντας, τα GR-ECO Islands αποτελούν μια θετική και καινοτόμο πρωτοβουλία για την αειφόρο ανάπτυξη της Ελλάδας. Συνδυάζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη του τουρισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών τοπίων σε ένα μόλις project. Και αποτελούν κατ’ επέκταση το ιδανικό θετικό παράδειγμα για ένα επιτυχημένο «πάντρεμα» της βιωσιμότητας με την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία. Και για αυτό χρειάζεται και αξίζει την υποστήριξη μας.

Ειδικά για όσους από εμάς ανήκουμε στη νεότερη γενιά, είναι κρίσιμο να αγκαλιάζουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία που θα κάνει καλύτερο τον δικό μας κόσμο, τη χώρα που εμείς θα ζούμε για τα επόμενα πολλά χρόνια. Να ενθαρρύνουμε πολιτικές με αποτύπωμα όχι μόνο στο τώρα, αλλά και στο αύριο.

* Κρικέλας Νίκος, Γενικός Διευθυντής ΟΝΝΕΔ, Μηχανικός Περιβάλλοντος M.Sc.