Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας μιλάει για όσα συντελούνται στο νησί, αλλά και για τις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

«Η Ελλάδα μπορεί! Η Ελλάδα προοδεύει! Η Ελλάδα γίνεται φάρος για όλον τον κόσμο» – είναι τα μηνύματα που στέλνει η Αστυπάλαια σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τη μετάβασή της στην πράσινη και την αειφόρο ανάπτυξη. Η επονομαζόμενη «πεταλούδα του Αιγαίου» παραδίδει μαθήματα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φύση προς όφελός μας, αλλά χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν. Ενα σύγχρονο ελληνικό θαύμα, όπως το χαρακτήρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters. Εμείς μιλήσαμε με τον δήμαρχο της Αστυπάλαιας, Νίκο Κομηνέα, ο οποίος μας ανέλυσε τα πλάνα του για το παρόν αλλά και το μέλλον, ώστε να καταστεί βιώσιμος ο τόπος του στο διηνεκές, αλλά μας αποκάλυψε και την υπόσχεση του πρωθυπουργού.

 

Ο πρωθυπουργός είπε στην Αστυπάλαια ότι θα αποκατασταθεί μία αδικία. Εννοούσε τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά; Σας είπε κάτι;

Δεν εννοούσε τον ΦΠΑ. Η αδικία προέκυψε από τις νέες αντικειμενικές αξίες στην Αστυπάλαια. Είναι τέσσερις φορές επάνω. Με αποτέλεσμα και ο ΕΝΦΙΑ να φτάσει έως και 5 φορές πάνω. Βασίστηκαν και βγήκαν από ορκωτούς εκτιμητές, που πήραν στοιχεία από σάιτ που πωλούσαν ακίνητα. Ζητάει κάποιος 100.000 ευρώ για ένα οικόπεδο ή ένα σπίτι. Με βάση τις απαιτήσεις έβγαλαν τις αντικειμενικές αξίες. Το αποτέλεσμα ήταν μία τραγωδία. Πήγαν στον καθορισμό με βάση τις απαιτήσεις κάποιου ιδιοκτήτη. Χωρίς να υπολογίσουν ακόμα και το πιο απλό. Οτι κάποιος μπορεί να ζητάει 100 για να πάρει 80 ή και 50. Τα αποδείξαμε όλα αυτά. Πρόκειται για το άκρον άωτον της βλακείας. Ετσι έγινε η Αστυπάλαια πιο ακριβή από την Πάτμο, τη Νάουσα, τη Λίνδο. Πλην κάποιων γειτονιών Σαντορίνης και Μυκόνου, έχουμε τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες. Το έχουν καταλάβει το πρόβλημα. Δεσμευόμενος, λοιπόν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της αδικίας.

 

Ολοι στεκόμαστε στο πλάνο σας για να γίνει το νησί σας έξυπνο και αειφόρο. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το πρόγραμμα smoke free. Υπάρχει ανταπόκριση;

Εχει αρχίσει εδώ και 4-5 χρόνια το πρόγραμμα smoke free από μεγάλη ομάδα κατοίκων του νησιού. Αλλοι αποφάσισαν να κόψουν το κάπνισμα και κάποιοι στράφηκαν σε θερμικά τσιγάρα, που είναι πολύ ελαφρύτερα. Υπάρχουν μαγαζιά και ξενοδοχεία που απαγορεύουν το κάπνισμα ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους, διότι στους κλειστούς απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Εχει κάνει καλό το πρόγραμμα και στους ντόπιους, αλλά έρχεται και ο επισκέπτης και του αρέσει που διαπιστώνει ότι τον σέβονται και μπορεί να φάει ή να πιει το ποτό του χωρίς να γίνεται παθητικός καπνιστής από τον διπλανό του.

 

Από τον τόνο σας, όμως, διαπιστώνω ότι δεν είναι αυτό το βασικό πλάνο για το νησί σας…

Πράγματι, δεν είναι το μείζον θέμα. Εμείς προχωράμε σε μία σύνθετη δράση με διπλό στόχο: τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορική ανάπτυξη. Με την ηλεκτροκίνηση δεν βελτιώνουμε απλώς τη ζωή των πολιτών από την εξάλειψη των ρύπων, αλλά εξασφαλίζουμε και τη μείωση παραγόμενων θορύβων. Παράλληλα βοηθάμε οικονομικά τους επισκέπτες. Δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να φέρει το αυτοκίνητό του στο νησί, διότι μπορεί να μετακινηθεί με την αστική συγκοινωνία, με τα βανάκια, έως τις δύο τα ξημερώματα. Μπορεί επίσης να νοικιάσει κάποιο ηλεκτροκίνητο όχημα, ακόμα και για κάποιες ώρες. Ετσι, εξασφαλίζονται πολλαπλές μισθώσεις και, σε συνδυασμό με την αστική συγκοινωνία που περιλαμβάνει 25 στάσεις, η μετακίνηση διευκολύνεται στον μέγιστο βαθμό. Το βανάκι περνάει έξω από κάθε γειτονιά. Ουσιαστικά, μιλάμε για πολύ ευέλικτη συγκοινωνία, χωρίς να ακολουθεί στάνταρ διαδρομές. Ανάλογα με τα αιτήματα μετακίνησης που έχει και εμφανίζονται στην οθόνη. Η πληρωμή γίνεται βεβαίως με κάρτα. Για τους μόνιμους κατοίκους είναι 10 ευρώ τον μήνα για όσα δρομολόγια χρειάζονται μέσα στην ημέρα. Για απεριόριστες διαδρομές. Ετσι, εξασφαλίζουμε και τη βιωσιμότητα των συγκοινωνιών, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Για έναν παππού, μία γιαγιά, ακόμα και έναν έφηβο, η αστική συγκοινωνία προσφέρει την καλύτερη μετακίνηση, διότι ουσιαστικά μοιάζει με ταξί.

 

Ηρθε για δεύτερη χρονιά στην Αστυπάλαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πόσο κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση στα σχέδιά σας;

Είχε έρθει και πέρυσι στις 2 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη δημιουργία του υβριδικού εργοστασίου. Θα φτιάξουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, από το οποίο θα παίρνουμε τρία μεγαβάτ. Το ρεύμα θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες. Θα έχουμε, δηλαδή, δικό μας ρεύμα σε ποσοστό 50% των αναγκών μας. Σε δεύτερη φάση θα φτιάξουμε μία ανεμογεννήτρια, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες πλήρους αυτονομίας και μηδενικής εξάρτησης από τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Εμείς δεν είμαστε διασυνδεδεμένοι με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το ρεύμα παράγεται στον δικό μας υποσταθμό. Με το υβριδικό εργοστάσιο θα διατηρήσουμε την αυτονομία μας, αλλά και θα απεξαρτηθούμε από τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ρεύματος. Επίσης, θα μας προφυλάξει από την όρεξη για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Πάρα πολύ σημαντικό. Για να κάνουμε τη μετάβαση χωρίς να έχουμε τις απαραίτητες υποδομές, θα ήταν μία γελοιότητα.

 

Η πολιτεία στάθηκε από την αρχή στο πλευρό σας ή αφού προχωρήσατε το εγχείρημά σας;

Εμείς εγκαταστήσαμε με δικά μας χρήματα τον αρχικό εξοπλισμό. Βάλαμε φωτοβολταϊκό για να φορτίζονται οι φορτιστές. Θα ήταν ανόητο να έχουμε φορτιστές και να μην μπορούμε να τους φορτίζουμε διαρκώς. Ολοι, βέβαια, θέλουν να γίνει η πράσινη μετάβαση. Οι τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά για τη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας απαιτείται και η δική μας συμμετοχή, ακόμα και η συμπαραγωγή στο υβριδικό εργοστάσιο. Εμείς, άλλωστε, δουλέψαμε πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Με σημαντικό ρόλο από το δίκτυο «Δάφνη» των αειφόρων νήσων. Αν δεν ήταν αυτό το δίκτυο, το πρόγραμμα δεν θα έβγαινε.

 

Σας βοηθούν τα νέα προγράμματα στον τουρισμό;

Την ξέρουν, πλέον, την Αστυπάλαια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, όλον τον προϋπολογισμό του ΕΟΤ να βάζαμε, τέτοια διαφήμιση δεν θα γινόταν. Θέλω από το ελληνικό κράτος να μας βοηθήσει, να μας στηρίξει. Ευελπιστώ ότι θα συμβεί αυτό. Εχουμε μπροστά μας και άλλα προγράμματα. Θέλουμε να δρομολογήσουμε τον βιολογικό καθαρισμό, για να επαναχρησιμοποιείται το νερό του για πότισμα στο λιβάδι. Να γίνεται πλήρης ανακύκλωση. Να προχωρήσουμε στην κομποστοποίηση των τροφών. Εχουμε 13.000 αιγοπρόβατα στην Αστυπάλαια. Θα είχαμε προχωρήσει, αλλά την περίοδο της πανδημίας υπήρχε έλλειψη μηχανημάτων για να ολοκληρώσουμε το έργο. Μέσα στο καλοκαίρι, όμως, θα έχουμε πόσιμο νερό στη βρύση. Ηταν αναγκαίο να προχωρήσουμε, όταν διαπιστώσαμε ότι θάβαμε 1 εκατ. πλαστικά μπουκάλια. Προχωράμε, λοιπόν, σε ένα ξεχωριστό μοντέλο διαχείρισης. Με στόχο να κάνουμε βιώσιμο το νησί μας. Να ζει στο διηνεκές, όπως ακριβώς είναι.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”