Συνετή στάση θα ήταν ν’ απαντήσει θετικά στην «επιχείρηση» Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ειδάλλως, θα τεθεί στο περιθώριο με συρρικνωμένη δύναμη.

 

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 

Γράφαμε προσφάτως για τα στρατηγικά αδιέξοδα του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά τη μη εξηγούμενη λογικά τοποθέτησή του ότι δεν θα κάνει πρωθυπουργούς τους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Δηλαδή, ουσιαστικά θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη πυροδοτώντας πολιτικές κρίσεις. Λέγαμε και για τα ανεπιτυχή-ακατανόητα πειράματά του με το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι αναξιόπιστο και οι τοποθετήσεις του αναδίδουν οσμές τοξικής ναφθαλίνης. Αυτά καταγράφηκαν και στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Εκείνο που γίνεται όλο και περισσότερο ορατό είναι η αναγκαιότητα να χαράξει στρατηγική το ΠΑΣΟΚ. Αφενός αναφορικά με το τι κόμμα θέλει να είναι και αφετέρου εν όψει του δευτέρου γύρου των εκλογών του επόμενου έτους.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι δύο είναι τα κόμματα που κινδυνεύουν να δουν τις δυνάμεις τους να φυλλοροούν στις δεύτερες εκλογές. Το ένα είναι του Βαρουφάκη, που ίσως μείνει και εκτός Βουλής. Με την πλειοψηφία των δυνάμεών του να οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ, που πιθανότατα να βρεθεί κάτω ή πέριξ του 8%, με την πλειονότητα των ψηφοφόρων του των πρώτων εκλογών να κατευθύνεται προς τη ΝΔ, προκειμένου να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Αυτό το δεδομένο δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν’ αποφύγει μείωση της δύναμής του και κυρίως την εκ νέου ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που οι οπαδοί του θεωρούν αναξιόπιστο. Κι αυτό επειδή η Κουμουνδούρου και οι επιχειρηματικοί κύκλοι που τη στηρίζουν, μαζί με τα ΜΜΕ τους, θα επιχειρήσουν να τορπιλίσουν την πολιτική ομαλότητα και πορεία της χώρας, με αναφορές σε… νοθείες και… θεσμικές εκτροπές. Θα είναι και η ασπίδα Τσίπρα αυτά, προκειμένου ν’ αποφύγει την αμφισβήτηση, λόγω της νέας ήττας του.

Αρα, μια πολύ συνετή στάση του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν ν’ απαντήσει θετικά στην «επιχείρηση» Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Διαφορετικά, θα βρεθεί στο πολιτικό περιθώριο και πιθανότατα με συρρικνωμένη δύναμη.

Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ανεξαρτήτως αν η πλειοψηφία της κοινωνίας –δημοσκοπικά– επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και όχι πισωγυρίσματα με κυβέρνηση συμβιβασμών που θ’ ανακόψουν την ταχύτατη πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα της χώρας.