Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η βρομερή απειλή του νεοέλληνα «θα σε στείλω στον Έβρο» αποτελούσε καραμέλα στα χείλη αμόρφωτων ή και εκδικητικών ανθρώπων ή κάποιων που νόμιζαν ή και είχαν εξουσία. Βλέπετε ο Έβρος ήταν εσχατιά της χώρας, με έντονο γκρίζο και φαιό χρώμα, πολλές φορές αποκομμένος από τον εθνικό ιστό. Για πολλούς στον Έβρο κατοικούσαν δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι που ήταν υποχρεωμένοι να φυλάνε την Ελλάδα.

Όλα τα άρθρα του Νίκου Σακελλαρόπουλου

Βεβαίως, οι κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν, η οικονομική ανάπτυξη έφτασε σε κάθε γωνιά της Θράκης. Ακόμη κι αν μερικά χωριά έχουν σήμερα ελάχιστους κατοίκους κι αυτούς μεγάλης ηλικίας. Η Αλεξανδρούπολη και οι γύρω περιοχές έχουν καταστεί ισχυρός πόλος ανάπτυξης. Η οικονομική δραστηριότητα είναι πασιφανής ακόμη και στον τομέα του τουρισμού. Η Θράκη συνολικά είναι ένας εξαίσιος προορισμός.

Τα σκεφτόμουν αυτά αφού η εξέλιξη με τη μονάδα υγροποιημένου αερίου δείχνει ότι η Θράκη αποτελεί πλέον ισχυρότατος ενεργειακός κόμβος της χώρας και των Βαλκανίων αλλά κι ότι αυτή η εξέλιξη βάζει πλέον την Ελλάδα στις χώρες που κερδίζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το δεύτερο είναι κυνική διαπίστωση αλλά πραγματικότητα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, να πούμε ότι ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης δημιουργείται μια πλωτή μονάδα που παραλαμβάνει κι αποθηκεύει αμερικανικό φυσικό αέριο που υγροποιείται ή αεριοποιείται. Το αέριο από την πλωτή μονάδα μεταφέρεται μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού σε χερσαίους αγωγούς κι από εκεί φτάνει στην κατανάλωση. Σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Ταυτοχρόνως, αν το επιθυμεί η Τουρκία, θα μπορεί να προμηθεύεται κι εκείνη.

Προσέξτε: Από την Αλεξανδρούπολη στην οποία προβλέπεται άμεσα να δημιουργηθεί και δεύτερος σταθμός, η Ελλάδα θα μπορεί να στέλνει φυσικό αέριο ακόμη και στην Ουκρανία, μέσω του υπό κατασκευή IGB αγωγού που δημιουργείται από ΗΠΑ και Βουλγαρία.

Για να γίνει κατανοητό πόσο ωφελεί την Ελλάδα και γενικά τη Θράκη αυτή η διαδικασία/επένδυση, αρκεί και μόνο να πούμε ότι εκτός από οποιαδήποτε άλλα πλεονεκτήματα, εκεί μπορεί να αποθηκεύεται τόσο φυσικό αέριο, όσο χρειάζεται η χώρα για ένα χρόνο!

Για το έργο που ετοιμάζεται και προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς έχουν συνασπιστεί οικονομικά κεφάλαια από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ και ταυτοχρόνως χρήματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Ουσιαστικά μ’ αυτό το έργο δημιουργείται η σχεδόν ολοκληρωτική απεξάρτηση της Ελλάδας και των Βαλκανίων από το ρωσικό αέριο. Ο Πούτιν με την άφρονα εισβολή του στην Ουκρανία, κινητοποιεί τη Δύση και χάνει πελάτες προς όφελος των ΗΠΑ και των χωρών που συμμετέχουν στο εγχείρημα των πλωτών τερματικών σταθμών αερίου.

Είναι και κάτι ακόμη για τη Θράκη. Η περιοχή αποκτά ύψιστη στρατηγική σημασία πλέον. Όχι μόνο για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ αλλά και για όλα τα Βαλκάνια. Ακόμη κι οι ευαίσθητες ισορροπίες λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, προσεγγίζονται πλέον με άλλη οπτική γωνία. Δηλαδή, δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος με ποιον τρόπο πια θα μπορεί η Τουρκία ν’ απειλεί τη Θράκη και την Ελλάδα, όταν εκεί υπάρχει η επένδυση του στρατηγικού σχεδιασμού και ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Θράκη, Έβρος, Αλεξανδρούπολη της δύναμης του παρόντος και του μέλλοντος. Ισχυρότατο χαρτί, ας πούμε κάτι ως το δέκα το καλό!

Κι αν προσθέσουμε στους πλωτούς σταθμούς της Αλεξανδρούπολης τον σταθμό της Ρεβυθούσας αλλά και τη Moror Oil στη Κόρινθο, βλέπουμε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση καθιστά την Ελλάδα καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη αλλά κι Ανατολικά. Με συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και αμιγώς ιδιωτικών συμφερόντων.