Τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών στο Κάιρο.
«Η Αίγυπτος είναι ένας στρατηγικός και απαραίτητος σύμμαχος για την Ελλάδα και για την Κύπρο», δήλωσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ακόμη ένα βήμα για την εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας.
Ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους, αλλά στηρίζονται στην αμοιβαία ειλικρίνεια, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών με τον τότε Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στον οποίο παρουσίασε, όπως ανέφερε, την ελληνική οπτική για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις προτάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Στη συζήτηση τέθηκε επίσης η μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον Αιγύπτιο πρόεδρο για το επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ».