«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε θεατές» τόνισε κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για τις σοβαρές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην Αφρική ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έλαβε χώρα στο Τολέδο της Ισπανίας.

«Αντιθέτως, επιβάλλεται να εξετάσουμε προσεκτικά τις πιθανές ενέργειες της ΕΕ. Τόνισα ότι το διακύβευμα στη ζώνη του Sahel, όπως και στη Μοζαμβίκη και τις άλλες χώρες της Αφρικής, είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη. Υπογράμμισα ειδικότερα ότι, έχοντας επισκεφθεί τον Νίγηρα και συναντηθεί με τον Πρόεδρο Bazoum, θεωρώ σημαντικό να εκφραστεί προς αυτόν η υποστήριξη της Ε.Ε», πρόσθεσε. 

Η ελληνική παρέμβαση στη συζήτηση για την Ουκρανία και οι επαφές με την Ολλανδή ομόλογο 

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου, ο κ. Δένδιας συζήτησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας & αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell, όπως και με την Ολλανδή ομόλογό του Kajsa Ollongren.

«Συζητήσαμε για την ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας και την παροχή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η ομόλογός μου αποδέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόσκλησή μου να επισκεφθεί την Αθήνα το προσεχές διάστημα», έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ.

Στη συζήτηση που έγινε για την κατάσταση στην Ουκρανία στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη θέση αρχής της Ελλάδος εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού και παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, ενώ μετέφερε και μία εικόνα από τη δείπνο που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Βαλκάνιους ηγέτες, τους επικεφαλής της ΕΕ και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναλυτικότερα αναφορικά με την παρέμβασή του, ο ίδιος ενημέρωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter: «- Τόνισα ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που διοργάνωσε η χώρα μας, εκφράστηκε η ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία για όσο διάστημα απαιτηθεί, 

»- Αναφέρθηκα επίσης στη σημαντική αμυντική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα με τα πυρομαχικά και την ετοιμότητα να συνεισφέρει σε δραστηριότητες της αποστολής στρατιωτικής συνδρομής της ΕΕ για την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και

»- Ανέδειξα τη σημασία της αύξησης της βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας -που συνιστά ουσιώδες βήμα για την αυτονομία της ΕΕ- και της πραγματοποίησης εις βάθος συζήτησης αναφορικά με τις δεσμεύσεις ασφαλείας της ΕΕ για την Ουκρανία».

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου ο κ. Δένδιας είχε συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Γιωργάλλα.