Τη σημασία της Θράκης για τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος επισκέφθηκε την Ξάνθη για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 105 ετών από την απελευθέρωση της πόλης. 

«Πάντα οι επέτειοι έχουν νόημα όχι μόνο επειδή θυμόμαστε το παρελθόν και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους προγόνους μας, που διασφάλισαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αλλά έχουν νόημα γιατί δημιουργούν πρότυπα τα οποία πρέπει να ακολουθούμε για να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία μας και την ελευθερία μας στο παρόν και στο μέλλον. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει φανερό σε όλους, και εκτός Ελλάδος, το πόσο στρατηγική είναι η σημασία της Θράκης. Αποτελεί ένα κομβικό σημείο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Έναν σαφέστατο διάδρομο επικοινωνίας. Μια περιοχή αναγκαία για τα συμφέροντα όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, θα μου επιτρέψετε να πω ευρύτερα, και του δυτικού κόσμου» είπε ο ΥΠΕΘΑ. 

Ο Νίκος Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα υπογραμμίζοντας «ότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικότητας της Θράκης. Έτσι τους βλέπουμε, έτσι τους αντιμετωπίζουμε». 

«Είμαι βέβαιος ότι η Θράκη θα ακμάσει ακόμη περισσότερο και θα την δούμε στο σύντομο και όχι στο απώτερο μέλλον, να παίζει έναν κομβικότατο ρόλο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη» πρόσθεσε. 

Ο υπουργός παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στέφανο ενώ ακολούθως παρακολούθησε τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν πολιτιστικές και εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και σύλλογοι. 

Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ξάνθης Σπυρίδων Τσιλιγγίρης και Μπουρχάν Μπαράν, ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονος, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο δήμαρχος Ξάνθης Ευστράτιος Κοντός. Παρόντες ήταν επίσης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς «Αχιλλέας» αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, των Σωμάτων Ασφαλείας, άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και πολίτες. 

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας.