Την αποφασιστικότητά του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Με φόντο την άτυπη συνάντηση στη Γενεύη στις 17 και 18 Μαρτίου, ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της διαδικασίας και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια βιώσιμη λύση στη βάση των διεθνών ψηφισμάτων και αρχών.
Δέσμευση και πολιτική βούληση
Σε διάγγελμά του ενόψει της συνάντησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι:
«Η διευρυμένη διάσκεψη ως αποτέλεσμα και της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, εντάσσεται στην κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, προϊόν και των δικών μας συντονισμένων ενεργειών και της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Πήραμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιδείξαμε γνήσια πολιτική βούληση που αναγνωρίζεται από όλους».
Σοβαρότητα και στοχευμένη προσέγγιση
Επισημαίνοντας τη σημασία της επικείμενης συνάντησης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Προσέρχομαι στη συνάντηση με απόλυτη σοβαρότητα, αλλά και με στόχο να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017».
Διεθνές Δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές
Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της δέσμευσης στις διεθνείς αρχές και αξίες: «Υπό το φως των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων και των σοβαρών προκλήσεων για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και στο πλαίσιο της επερχόμενης διευρυμένης συνάντησης στη Γενεύη, η προσήλωση στον σεβασμό και στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. Εξάλλου, το κύρος της διεθνούς αρχιτεκτονικής αυτό απαιτεί».
Η μοναδική βάση λύσης
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπενθύμισε πως η μόνη αποδεκτή βάση για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θέση της διεθνούς κοινότητας είναι πως, μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μια ενιαία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά της. Αυτή είναι και η μόνη επιλογή».
Η επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, με την ελπίδα ότι θα τεθούν τα θεμέλια για μια ουσιαστική διαδικασία που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος.