Η υπονόμευση ειρηνευτικών συνομιλιών, η επιθετική συμμετοχή σε μυστικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε όλο τον πλανήτη και η συστηματική παρεμβατικότητα προβληματίζουν.

 

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου

 

Οι Βρετανοί ανοίγονται πολύ στο γεωπολιτικό πεδίο. Εχασαν μεν μια αυτοκρατορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακόμα αναζητούν ρόλο, αλλά μετά από πολύ καιρό έχουν καταστεί εκ νέου ιδιαίτερα παρεμβατικοί. Το κάνουν όμως αυτό αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μόνο στην κατεύθυνση της ειρήνης δεν κινούνται. Η υπονόμευση ειρηνευτικών συνομιλιών, η επιθετική συμμετοχή σε μυστικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε όλο τον πλανήτη και η συστηματική παρεμβατικότητα προβληματίζουν ακόμα και την Ουάσιγκτον. Και είναι να απορεί κανείς για τη λογική πίσω απ’ όλα αυτά και δη σε μια εποχή που στο Λονδίνο υπάρχει μεγάλο πολιτικό κενό και οι Συντηρητικοί δοκιμάζονται σκληρά, ειδικά μετά την παραίτηση χθες της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Οι Ελληνες θυμόμαστε. Ο ρόλος των Βρετανών ειδικά στο Κυπριακό ήταν (και παραμένει) βρόμικος, στη λογική τού διαίρει και βασίλευε. Στη Λευκωσία και στην Αθήνα δεν ξεχάσαμε τα αποικιοκρατικά εγκλήματα στην Κύπρο μας. Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, οι ηρωικοί μαχητές της οποίας αναζήτησαν «τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά», είναι μια χρυσή σελίδα στην Ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η αποφασιστικότητα των Ελλήνων πολιτικών που στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 απέτρεψαν βρετανικές μεθοδεύσεις που θα στοίχιζαν πολύ στην Ελλάδα.

Οι ενέργειες του Λονδίνου προκαλούν δυσφορία διεθνώς. Ουδείς δικαιούται να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη. Οι Βρετανοί δυστυχώς το κάνουν. Καλό θα ήταν πάντως πριν προσπαθήσουν να αναβιώσουν την Pax Britannica, να βρουν πρωθυπουργό και να ελέγξουν το πολιτικό χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς απομένει πολύς χρόνος μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.